FR NL
Wegbord Maastricht

Maastricht dreigt met rechter na uitblijven miljoenen uit Hasselt

Maastricht wil dat Hasselt over de brug komt. Shutterstock

De gemeente Maastricht heeft in een dringende brief aan de gemeente Hasselt gevraagd om snel met miljoenen over de brug te komen. Hasselt is Maastricht namelijk nog 22,6 miljoen euro verschuldigd voor de gemaakte kosten voor de tramverbinding tussen beide steden, die er door toedoen van de Belgen nooit kwam. De afhandeling van het omstreden tramdossier verloopt vanuit België uiterst stroperig.

In de brief, die is verstuurd uit naam van de Gedeputeerde Staten, wethouders en de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake, wordt gesproken van een ‘impasse’. “Onze vraag om snelheid en zorgvuldigheid te betrachten heeft tot nu toe geen bevredigend resultaat opgeleverd”, is de duidelijke boodschap van Maastricht aan de gemeente Hasselt en de verantwoordelijke Belgische minister Lydia Peeters van Mobiliteit.

Maastricht heeft al meermaals aan Hasselt en de Belgische overheid gevraagd om de verschuldigde 22,6 miljoen euro af te tikken zodat het dossier over een tramlijn tussen de steden definitief kan worden afgesloten. In de tussentijd heeft een advocatenkantoor in Brussel een administratief onderzoek naar het dossier uitgevoerd, maar wat daar het resultaat van is is echter nooit openbaar gemaakt en daarom eist Maastricht dat Hasselt snel met constructieve voorstellen op de proppen komt. De Limburgse stad dreigt Hasselt nu zelfs met gerechtelijke stappen wanneer er voor 1 juli 2023 nog geen bevredigende oplossing is bedacht.

Het plan voor een tramverbinding tussen Maastricht en Hasselt dateert al uit 2004 en kende vanaf het begin al problemen. Eigenlijk zou de tram gaan rijden tussen de hoofdstations van beide steden. Dat lukte niet omdat er problemen ontstonden met de Wilhelminabrug in Maastricht. De brug bleek niet bestand tegen een nieuwe verbinding en daarom werd de tramlijn op papier al ingekort. De grootste problemen ontstonden daarna in Hasselt omdat de tram helemaal niet tot aan het Belgische station zou kunnen rijden. In 2022, achttien jaar na de eerste plannen, besloot de Belgische overheid de stekker uit het project te trekken.

Lees ook:

Auteur: Kenneth Steffers