FR NL
NMBS M6-trein

Marktopening spoor en België: tijd voor een discussie

Belgische NMBS-trein met zogeheten M6-wagons. 2014, Marc Ryckaert / Wikimedia Commons

Terwijl in België naar plan de NMBS een vernieuwde concessie krijgt voor de komende 10 jaar, is de koers vanuit de Europese Commissie in Brussel om juist meer marktopening op het spoor te bewerkstelligen, ook voor passagiersvervoer. Maar wat zijn de voor-en nadelen van het toelaten van concurrentie, en in hoeverre bieden de Europese regels ruimte voor directe gunning aan vervoerders?

Deze vragen staan centraal tijdens een van de knowledge sessions op RailTech Belgium op 7 juni in Brussel, welke gratis te bezoeken zijn. In deze paneldiscussie zullen drie uiteenlopende sprekers deelnemen en hun visie op marktwerking delen.

Kees Smilde van Belgische reizigersorganisatie TreinTramBus verwerpt het concurrentiemodel op het Belgische spoor, vanwaar deze visie en wat zou het hebben van verschillende vervoerders op het spoor kunnen betekenen voor de reiziger?

Katharina de Keyser van ALLRAIL ziet juist voordelen in een geopende markt voor treinvervoerders. Wat zijn deze voordelen en hoe zou het Belgische treinaanbod er uit kunnen zien met concurrentie voor NMBS?

Viola Sütő, advocate gespecialiseerd in spoorrecht van LegalRail, voorziet de discussie van expertise in de (Europese) regelgeving. Er lopen verschillende rechtszaken tegen de directe gunning aan de nationale vervoerder in buurland Nederland. Welke ruimte is er voor nationale overheden om af te wijken van de Europese koers, welke aanstuurt op marktwerking?

De sessie vindt plaats op 7 juni van 16:15 tot 16:45 als een van de gratis knowledge sessions. Uiteraard is er genoeg ruimte om vanuit het publiek vragen te stellen of te reageren, de voertaal is engels. Schrijf u nu in voor een bezoek aan RailTech Belgium en bestel hier uw gratis ticket

Auteur: Esther Geerts