FR NL
Thalys herdenkingstrein

Thalys viert eerste Europese treinreis met herdenkingstrein

Thalys herdenkingstrein – Eigendom van Coopr.nl

Exact 175 jaar geleden – op 15 juni 1846 – kwam de eerste trein van Parijs in Brussel aan. Het was de eerste spoorverbinding tussen twee Europese hoofdsteden en luidde het startschot in van internationaal spoorwegverkeer. Deze week viert Thalys dat historische evenement met een herdenkingstrein.

De trein tussen Parijs en Brussel die maandag in onze hoofdstad arriveerde deed er geen 21 uur over zoals in 1846, maar 1 uur en 22 minuten. Met een herdenkingstrein met aan boord 175 reizigers wilde Thalys de geboorte van internationale treinreizen in Europa eren. Ook voor Thalys zelf is 2021 een jubileumjaar. Op 2 juni 1996 reed Thalys namelijk voor de eerste keer van Parijs naar Brussel. Toen deed het nog een half uur langer over het traject, namelijk 2 uur en 3 minuten.

In het station van Brussel-Zuid werd de Thalys-trein opgewacht door een delegatie hoogwaardigheidsbekleders waaronder Sophie Dutordoir, voorzitter van de raad van bestuur van Thalys en CEO van NMBS, Georges Gilkinet, Minister van Mobiliteit, en Benoît Gilson, CEO van Infrabel.

Heropstart reizen in Europa

Met de jubileumtrein wilde Thalys niet alleen de geschiedenis eer aan doen, tevens wil het de heropstart van reizen doorheen Europa in het zonnetje zetten. Na een moeilijk jaar vol reisrestricties verhoogt Thalys deze week haar dienstregeling opnieuw tot vijftig procent van het normale aanbod, met elf dagelijkse verbindingen in beide richtingen tussen Brussel en Parijs. Tussen 25 juli en 4 september verhoogt Thalys haar aanbod tot 68 procent.

Thalys Zon-trein van Brussel naar Marseille

Deze zomer zal Thalys ook een kusttrein inzetten. Vanaf zaterdag 3 juli vertrekt de eerste Thalys Zon-trein van het jaar richting Zuid-Frankrijk. In minder dan 5 uur brengt de trein vakantiegangers vanuit Brussel tot in het centrum van Marseille.

Lees meer: Thalys krijgt 120 miljoen financiering van Europese banken

Auteur: Jerom Rozendaal