FR NL
Spoorbouw, Infrabel

Infrabel wil 1.400 nieuwe werknemers aantrekken met grote wervingscampagne

Infrabel wil in de komende twee jaar maar liefst 1.400 nieuwe werknemers werven. De Belgische spoorbeheerder lanceerde donderdag een grote wervingscampagne. Volgens het spoorbedrijf zijn nieuwe mensen hard nodig, want veel personeelsleden bereiken de pensioenleeftijd: de komende tien jaar zal ongeveer 1 op de 4 werknemers met pensioen gaan. Vooral vrouwen worden aangemoedigd om te solliciteren.

De spoorbeheerder heeft tussen 1 januari 2017 en 30 juni 2018 al 1.156 nieuwe werknemers geworven door flink in te zetten op wervingscampagnes, maar er zijn nog veel meer mensen nodig. Aan het eind van dit jaar hoopt Infrabel zo’n 500 tot 600 nieuwe personeelsleden te hebben.

Diversiteit

Infrabel is met name op zoek naar vrouwelijke personeelsleden. “Ondanks het kleine aantal gediplomeerden in de technische richtingen wil Infrabel de komende jaren, bij voorkeur, vrouwen aannemen. Hierdoor kan het bedrijf genieten van een grotere diversiteit en weerspiegelt het zo ook meer de realiteit van onze maatschappij,” aldus de spoorbeheerder.

Op dit moment is ongeveer 10 procent van het personeel vrouwelijk. Op managementniveau ligt dit percentage iets boven 20 procent. “Bij Infrabel is iedereen welkom. Infrabel rekruteert vrouwen en mannen van elke afkomst, alle leeftijden en alle niveaus.”

Ook mensen met een technische achtergrond zoals elektriciens en ingenieurs zijn gewild. De spoorbeheerder benadrukt wel dat er ook veel mensen intern opgeleid gaan worden, zoals het personeel dat het treinverkeer aanstuurt en regelt vanuit de verschillende seinhuizen.

Infrabel Academy

Het Belgische onderwijssysteem heeft geen gespecialiseerde richting spoorwegtechnologie. De infrastructuurbeheerder zet daarom in op eigen opleidingen. Nu worden deze nog verspreid over het hele land gegeven, maar eind 2020 worden deze gecentraliseerd in een opleidingscentrum genaamd ‘Infrabel Academy’, gevestigd in Molenbeek. Op de Academy worden het nieuwe en huidige personeel opgeleid.

Infrabel gebruikt het feit dat men vaak dichtbij huis kan werken als troef om nieuwe werknemers aan te trekken. Werknemers die worden ingezet bij het onderhoud en modernisering van de infrastructuur vertrekken vanaf zogeheten Logistieke Centra Infrastructuur (LCI). Infrabel heeft 22 van zulke LCI’s, verspreid over het hele land.

Auteur: Carlijn Kruidhof

Bron: SpoorPro.nl