FR NL
Sollicitatie. Foto: iStock / fizkes

Hoofddoekdossier MIVB houdt gemoederen bezig

Sollicitatie. Foto: iStock / fizkes. Van TaxiPro geplukt

De veroordeling van met MIVB tot de betaling van 50.000 euro boeten wegens het weigeren van een  sollicitante met hoofddoek, blijft onderwerp van discussie. Nadat het MIVB deze week bekendmaakte geen beroep aan te tekenen tegen de veroordeling, dreigt de partij Défi de Brusselse regering te verlaten.

De MIVB werd vorige maand veroordeeld tot een  boete van 50.000 euro nadat het tot twee keer toe geweigerd had een vrouw in dienst te nemen omdat ze een hoofddoek droeg. De MIVB besliste dat op basis van het neutraliteitsprincipe in de beheersovereenkomst die het werknemers verbiedt om een teken te dragen dat wijst op een geloofsovertuiging, een politieke overtuiging of een filosofische levensbeschouwing.

Geen beroep tegen rechtelijke beslissing

De vrouw was naar Brusselse arbeidsrechtsbank gestapt wegens discriminatie en deze stelde haar dus in het gelijk. Het beheerscomité van de MIVB, waarin ook politici zitting hebben, besliste deze week om tegen dit besluit  van de arbeidsrechtbank geen beroep aan te tekenen.

Diverse media melden dat er binnen het beheerscomité grote verdeeldheid bestaat over de kwestie.  De directeur, de onderdirecteur en de vertegenwoordiger van Défi in het -beheerscomité wilden wel beroep aantekenen, de vertegenwoordigers van Ecolo, PS en Groen niet. Die laatste stem gaf de doorslag, meldt De Standaard.

MIVB besluit verdeelt Brusselse regering

De verdeeldheid over het hoofddoekendebat is zo tot de Brusselse regering doorgesijpeld. Christophe Magdalijns  van Défi kondigde om Twitter zijn mogelijke vertrek aan. “Als er geen beroep wordt ingediend, zal deze meerderheid zonder mij verder moeten”, schrijft hij. Volgens de Défi-voorzitter François De Smet gaat het om een beslissing die objectief moeilijk te verdedigen valt omdat ze ‘elke neutraliteitspolitiek gelijkstelt met discriminatie’.

De beslissing van de MIVB om niet in beroep te gaan tegen het vonnis van de arbeidsrechter zet de deur open voor het openlijk dragen van levensbeschouwelijke tekens door het MIVB-personeel.

Auteur: Jerom Rozendaal