FR NL
Vrouwelijke spoorwerkers

Akkoord CER en vakbondsfederatie over aantrekken vrouwen in spoorsector

De Community of European Railway and Infrastructure Companies (CER), de belangenbehartigers van de spoorsector bij de EU, en de Europese vakbondsfederatie ETF hebben een principeakkoord bereikt over het bevorderen van de werkgelegenheid in de spoorsector voor vrouwen.

De partijen gaat zich niet alleen inzetten voor het aantrekken van vrouwen, maar ook zorg dragen dat niets een gelijke behandeling in de weg staat. Zowel op de werkvloer als qua salaris en carrièremogelijkheden.

Het onderhandelingsresultaat vloeit voort uit zeven onderhandelingsrondes gedurende mei en juni, ook wel de Europese sociale dialoog genoemd tussen werkgevers en werknemers. In totaal hebben de onderhandelingen drie jaar en drie dagen in beslag genomen.

‘Er is geschiedenis geschreven’

De uitkomst ervan heeft een bindend karakter onder artikel 155 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU): “Overeenkomstig artikel 155, lid 2, van het VWEU kunnen de sociale partners gezamenlijk verzoeken dat op het niveau van de Unie door hen gesloten overeenkomsten voor zaken die onder artikel 153 van het VWEU vallen, ten uitvoer worden gelegd bij een besluit van de Raad op voorstel van de Commissie.”

De laatste keer dat een bindend akkoord onder artikel 155 van VWEU gesloten werd, was 15 jaar geleden. Toen ging het over de werkomstandigheden van spoorwegpersoneel dat grensoverschrijdend actief is.

De CER zegt bij monde van CER-voorzitter Andreas Matthä, tevens CEO van de ÖBB Holding, blij te zijn dat het nieuwe akkoord samenvalt met het Europees Jaar van het Spoor. Volgens Matthias Rohrmann, hoofd van de EU Sectoral Social Dialogue for Railways, is er “geschiedenis geschreven”. ETF vice-secretaris-generaal Sabine Trier heeft goede hoop dat er met het akkoord het einde gemaakt kan worden aan de door mannen gedreven werkcultuur in de spoorsector.”

Lees meer:

Auteur: Nick Augusteijn

Bron: SpoorPro.nl