FR NL
Brussels Mobility Center

MIVB en Brussel Mobiliteit bundelen dispatching in hetzelfde gebouw

Brussels Mobility Center@MIVB

De verschillende dispatchafdelingen van de MIVB en het beheercentrum voor het verkeer van Brussel Mobiliteit zijn deze maand onder gebracht in hetzelfde gebouw: het Brussels Mobility Center. Het samenvoegen heeft tot doel de communicatie en samenwerking te optimaliseren tussen de verschillende diensten.

De zes dispatchings van de MIVB en het beheercentrum voor het verkeer van Brussel Mobiliteit zaten voordien verspreid over verschillende sites binnen het Brusselse gewest. De dispatchings van de MIVB waken over respectievelijk het bus-, tram- en metronet, de infrastructuur en stroomvoorziening, de veiligheid en informatica.

Renovatie als aanleiding

De tram en de metro zaten al bijna vijftig jaar in metrostation Park. Het station werd eind jaren ’60 gebouwd en wordt momenteel gerenoveerd. Deze renovatie was volgens MIVB de ideale aanleiding om alle dispatchings van de MIVB te groeperen op één plaats. “De bedoeling is zo de communicatie en de samenwerking tussen hen te verbeteren, ten dienste van het openbaar vervoer”, laat het Brusselse vervoersbedrijf weten.

Operations Control Center

De gecombineerde dispatch-afdeling wordt onder de naam Operations Control Center (OCC) gelanceerd. “Als je een geïntegreerd bus-, tram- en metronet beheert, dat grotendeels ondergedompeld is in het stadsverkeer, is het van essentieel belang te communiceren en samen te werken tussen de beheerders van al deze vervoersmodi, om de Brusselaars en pendelaars een zo vlot mogelijke vervoersdienst aan te bieden”, verklaart Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB, de samenvoeging.

Brussels mobility center

MIVB zal in het Brussels Mobility Center ook samenwerken met Brussel Mobiliteit. Deze dienst waakt over de monitoring van de tunnels en wegennet en het beheer van verkeersincidenten. Ze beheren de communicatiesystemen en hebben toegang tot de camerabeelden van de tunnels, bruggen en kruispunten.

360 medewerkers

Zodra alle teams zijn samengebracht, zal het Brussels Mobility Center onderdak bieden aan ongeveer 300 personeelsleden van de MIVB en zullen er tot 60 mensen werken voor Brussel Mobiliteit.

Het centrum beslaat een oppervlakte van bijna 2.500 m², waarvan ongeveer 1.400 m² wordt gebruikt door de MIVB-teams, meer dan 400 m² door de teams van Brussels mobiliteit en ongeveer 650 m² gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een vergaderruimte voor het personeel van de MIVB en Brussel Mobiliteit.

Lees ook: MIVB neemt nieuwe metroremise in gebruik

Auteur: Jerom Rozendaal