FR NL
Reizigers in een trein in Tokio, foto: ANP

Openbaar vervoer deels gestremd door nationale stakingsdag Brussel

Foto: ANP, voor éénmalig gebruik!

In Brussel is vrijdag een nationale stakingsdag in protest tegen de loonnormwet. Dit heeft een negatieve impact op de beschikbaarheid van het openbaar vervoer in de stad. Een deel van het personeel van vervoersbedrijven MIVB en De Lijn neemt ook deel aan de staking.
MIVB verwacht die dag veel hinder voor reizigers en adviseert hen zich op een andere manier door Brussel te verplaatsen. De Lijn heeft een alternatieve dienstregeling ingesteld.

Staking voor aanpassing loonnormwet

De staking wordt georganiseerd door de socialistische vakbond ABVV. De vakbond wil druk zetten op de regering om de loonnormwet aan te passen. Deze wet moet de loonkostenontwikkeling in de privésector beperken om de concurrentiekracht van de bedrijven tegenover de buurlanden te beschermen. ABVV stelt dat hierdoor de koopkrachtontwikkeling geremd wordt.

Bij de betoging, die start om 11.00 uur aan het station Brussel-Noord en via het Centraal-Station naar het Zuidstation loopt, zullen ook medewerkers aanwezig zijn van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn en de Brusselse tegenhanger MIVB.

OV-personeel neemt deel aan staking

De MIVB verwacht sterke hinder op haar hele net en vraagt reizigers – met bestemming Brussel –  uit te kijken naar alternatieven. “De MIVB verwacht hinder op het Brusselse openbaarvervoersnet doordat een deel van haar personeel zal deelnemen aan de actie. De doortocht van de manifestanten in de hoofdstad zal ook gevolgen hebben voor verschillende MIVB-lijnen”, aldus de vervoerder.

Ook van De Lijn zullen personeelsleden naar Brussel afreizen. “Er zullen vrijdag 24 september minder bussen en trams rijden dan normaal”, laat het openbare vervoersbedrijf weten. Op basis van het aantal personeelsleden dat niet deelneemt aan de actie heeft De Lijn een alternatieve dienstverlening uitgewerkt.

De NMBS verwacht geen hinder bij haar dienstverlening. “Er is geen stakingsaanzegging ingediend, dus personeel wordt op werk verwacht”, laat woordvoerder Bart Crols weten.

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal