FR NL

MIVB gaat inventief te werk om in 2022 760 nieuwe medewerkers aan te trekken

De MIVB werft verder aan in 2022. Alles samen zijn er 760 vacatures om het hoofd te kunnen bieden aan talrijke uitdagingen: metrolijn 3, de Erasmus-remise of de nieuwe tramlijn 10 in Neder-over-Heembeek, maar ook de frequentiestijgingen, nieuwe voertuigen en digitalisering. De MIVB is in 2022 opnieuw verkozen tot Top Employer. Ze biedt haar personeel de kans bij te dragen tot de mobiliteit van morgen met verschillende nieuwe en ambitieuze projecten.

Onder de 760 vacatures is het leeuwendeel chauffeurs en bestuurders: 480 buschauffeurs, 33 tram- en 46 metrobestuurders. Daarbij komen nog 26 functies die direct gelinkt zijn aan de besturing (dispatchers, planners,…), goed voor een totaal van 585 vacatures. De MIVB zoekt ook meer dan 100 technische profielen, vooral ingenieurs en technische bachelors, voor de bouw, IT en telecom. Een zestigtal functies is eveneens beschikbaar voor de beveiliging van het net, de signalisatie en verschillende ondersteunende functies, vooral binnen human resources en de financiële dienst.

Het gaat om de eerste schattingen voor de aanwervingen gebaseerd op nieuwe openstaande functies of voorziene vertrekken in 2022. Alles samen vervoegden 858 mensen de MIVB in 2021, waarmee het personeelsaantal op 10.221 kwam te liggen op 31 december 2021. Maar slaagt de maatschappij er in om voldoende nieuwe mensen aan te trekken, getuige de War on Talent die op de arbeidsmarkt woedt?

Woordvoerder An Van Hamme van de MIVB: “Het is inderdaad niet makkelijk om de juiste mensen aan te trekken, we hebben zoals hierboven vermeld heel wat nieuwe projecten en moeten inventief te werk gaan op de arbeidsmarkt. Zo hebben we voor toekomstige buschauffeurs een ludieke app ontwikkeld genaamd Simbus. Het betreft een soort reissimulator die een goed beeld biedt van wat de job van buschauffeur inhoudt. Voor technische profielen krijgen kandidaten de kans om een stage te volgen tijdens hun schooltijd, veel van die stagiairs komen daarna effectief voor ons werken. Een job als tram- of metroherstellen leer je nu eenmaal niet op school, dat gebeurt alleen op de werkvloer.”

Ingenieurs, technici en IT’ers

Nieuwe lijnen, nieuwe voertuigen, omvorming naar een elektrische vloot, werven, modernisering, digitalisering,…. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de MIVB investeren ieder jaar aanzienlijke budgetten in grote projecten om de Brusselse mobiliteit van morgen uit te tekenen, met de klant altijd centraal. Om deze uitdagingen te bereiken heeft de MIVB er nood aan om talloze technische en gespecialiseerde profielen aan te trekken.

Elk project heeft tegenwoordig een IT- en digitale component, en daarom worden er veel IT-profielen gezocht. De gezochte profielen zijn zeer divers: ingenieurs, technische bachelors, people managers, werfleiders en supervisors, bouw-, energie- en wegenexperts, IT & Telecom-profielen.

12 nieuwe Young Starters

Om ingenieursprofielen aan te trekken, lanceerde de MIVB in 2017 het concept “Young Starter”. De onderneming biedt jonge werknemers de mogelijkheid om drie opdrachten van acht maanden uit te voeren binnen de MIVB alvorens zich op een bepaalde afdeling of specialisatie te richten. Dit is een unieke gelegenheid om het bedrijf, de verschillende afdelingen en vooral de verschillende beroepen te ontdekken alvorens aan een carrière op langere termijn te beginnen. In 2022 werft de MIVB 12 nieuwe Young Starters aan.

Almaar meer vrouwen

De MIVB streeft ernaar de diversiteit binnen het bedrijf te vergroten door zoveel mogelijk vrouwen te blijven aanwerven, met name onder haar personeel op het terrein. In 2017 telde de MIVB 9,90% vrouwelijke personeelsleden en 6,95% vrouwelijke bestuurders. Tegen eind 2021 was dit cijfer gestegen tot 11,17% voor alle personeelsleden en 8,56% voor de chauffeurs.

Top Employer

Werken bij de MIVB is kiezen voor een job van algemeen nut, in een dynamische werkomgeving binnen een onderneming die oog heeft voor de arbeidsomstandigheden van haar werknemers. Voor het achtste opeenvolgende jaar is de MIVB gecertificeerd als Top Employer. Deze erkenning onderscheidt bedrijven die zich inzetten om hun werknemers de best mogelijke werkomgeving te bieden door middel van innovatieve human resources-praktijken.

Om deze certificering te verkrijgen, onderging de MIVB een strenge onafhankelijke audit. Er werden specifieke criteria beoordeeld: strategie voor talentbeheer, aanwerving van talent, integratie, opleiding en ontwikkeling van vaardigheden, loopbaan- en opvolgingsbeheer, beloning en voordelen, enz.

Auteur: Jos Sterk