FR NL
Hybride Stormobiel Asset Rail

Cognitive Rail Pilot steekt machinisten een handje toe

Het op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde systeem Cognitive Rail Pilot heeft de goedkeuring van de Euraziatische Economische Unie verkregen, wat betekent dat het in verschillende landen kan worden ingezet. Het systeem is ontworpen om treinmachinisten tijdens hun werkzaamheden te helpen door mogelijke gevaren te voorspellen en te vermijden.

Het systeem is ontwikkeld door het bedrijf Cognitive Pilot en dankzij de Cognitive Rail Pilot kunnen spoorbedrijven, professionals en enthousiastelingen een kijkje nemen in de toekomst van het goederenvervoer per spoor. De manier waarop het werkt, helpt niet alleen de locomotiefbestuurders, maar neemt ook het moeilijkste deel van hun werk over: het beheer van gevaarlijke situaties. “Het beroep van locomotiefbestuurder is een van de meest uitdagende en gevaarlijkste – je moet tot het uiterste gaan. Robots kunnen de routinematige werklast van de chauffeur wegnemen en helpen in noodsituaties”, zegt Olga Uskova, CEO van het bedrijf.

Robots nemen het over

Robots, zoals we ons ze fictief voorstellen, nemen misschien niet rechtstreeks plaats in de rijcabine van de locomotief. Ze zullen echter een cruciale rol spelen bij het herkennen van de route van de trein en het bieden van functies zoals stoppen voor een rood licht of stoppen bij gevaar voor botsing.

AI draagt steentje bij tot veiliger spoortransport

Natuurlijk zal AI in dit geval de game changer zijn. Zoals we hebben gezien bij terminalactiviteiten, zal AI het mogelijk maken om de volgende stap te zetten naar veilige spoorvrachtactiviteiten. “Het op AI gebaseerde systeem stelt de locomotief in staat om de situatie onderweg met hoge nauwkeurigheid te ‘zien’ en te ‘begrijpen’, de machinist te waarschuwen voor dreigend gevaar en bij gebrek aan reactie automatisch een veilige stop uit te voeren. Bovendien kan het systeem met behulp van een reeks speciale algoritmen de locatie en dynamiek van de locomotief met een zeer hoge mate van nauwkeurigheid bepalen”, legt het bedrijf uit.

Auteur: Jos Sterk