FR NL

De S-Bane van Kopenhagen zal vanaf 2037 zonder bestuurder rijden

https://www.railtech.be/fr/digitalisation/2022/03/22/le-s-bane-de-copenhague-roulera-sans-conducteurs-des-2037/

Het traject van 172 km van de Copenhagen RER wordt vanaf 2037 zonder chauffeurs gereden. Deze S-Bane wordt verhoogd tot Grade of Automation 4 en dat is GoA4 of de hoogste rating. Ricardo Certification zal deze ontwikkeling begeleiden. 

Het zal 15 jaar zal duren voordat de automatisering volledig is geïmplementeerd, maar daarna zal de S-Bane in Kopenhagen wereldwijd een van de meest ontwikkelde RER’s zijn wat betreft GoA4.

Stations zijn volledig onafhankelijk

De Kopenhagen RER was in 1934 de eerste elektrische spoorlijn van Denemarken en bestaat tegenwoordig uit zeven lijnen, die allemaal samenkomen op het centraal station van de stad, dat slechts twee sporen heeft. Deze bedienen een netwerk van 172 kilometer met 86 stations die volledig onafhankelijk zijn van de rest van het regionale en langeafstandsnetwerk.

De frequentie is één trein per 10 minuten op alle lijnen, met de uitbreiding tot een trein elke 5 minuten op de lijn F Ny Ellebjerg – Flintholm – Hellerup.

Deze Deense RER registreert zo’n 118 miljoen passagiers per jaar.

CBTC systeem met een bewegend blok

De Deense netbeheerder Banedanmark had op 10 december 2008 aangekondigd dat alle treinbesturingssystemen in Denemarken zouden worden vervangen door ETCS Level 2. De enige uitzondering hierop was het uitrusten van het Kopenhagen S-Bane netwerk met een CBTC systeem met een bewegend blok om korte intervaltijden te realiseren.

Op 24 januari 2010 werd Siemens aangeduid als de preferente bieder en tegen eind 2018 had het CBTC-systeem volgens de planning volledig operationeel moeten zijn. Quod non dus.

“In 2016 en 2017 waren er grote inspanningen nodig om het systeem tot volwassenheid te doen uitgroeien”, zo legde Schneider-Tilli uit, als programmamanager signalering bij infrastructuurbeheerder Banedanmark.

Siemens verklaarde anderzijds dat de introductie van de nieuwe CBTC-technologie naast de oude signaleringsapparatuur een van de grootste moeilijkheden was om de functionaliteit van de Siemens-oplossing te garanderen. “We hebben verschillende keren zaken zien gebeuren die we niet hadden verwacht en dit omwille van de verouderde apparatuur”, vertelde een leidinggevende van Siemens in 2018 aan het International Railway Journal.

Gevraagd: volledige garanties

Het verkrijgen van de veiligheidsgoedkeuringen volgens de nieuwe Common Security Method for Risk Assessment (CSM RA) bleek ook bijzonder moeilijk voor het CBTC-project. DSB, de Deense gevestigde exploitant, wil namelijk volledige garanties voor zijn automatiseringsproject. Wat overigens niet meer dan terecht is.

De exploitant heeft daarom een ​​onafhankelijke beoordelingsinstantie (AsBo) nodig om ervoor te zorgen dat de processen die worden gebruikt om de gevaren te beheren en risico’s in het hele programma te beoordelen voldoen aan de gemeenschappelijke Europese veiligheidsmethode.

“Door de afgelopen tien jaar S-Bane-signaalupgrades te ondersteunen met het CBTC-programma, hebben we een beter begrip gekregen van het systeem en de processen en technologieën die erachter zitten”, zegt Mark Dodsworth, commercieel directeur van Ricardo Certification Denmark.

Recente upgrades

Het ombouwen van de S-Bane naar automatiseringsniveau 4 (GoA4 betekent veilig werken zonder personeel aan boord) wordt vergemakkelijkt door recente upgrades in de netwerksignaleringstechnologie in de richting van op communicatie gebaseerde treinbesturing. Ook de Supervised Train Operation (STO) en de geplande introductie van een nieuwe generatie treinen ter vervanging van een vloot die bijna met pensioen gaat spelen een rol in het verhaal.

De aankoop van nieuwe treinen zal eveneens aansluiten bij de geplande overstap naar GoA4.

Auteur: Jos Sterk