FR NL

Spoorbonden staken al op 5 in plaats van op 18 oktober

1968,Wikimedia Commons

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de spoorwegen heeft zijn stakingsaanzegging vervroegd van 18 naar 5 oktober in wat een toch wel enigszins verrassende actie mag worden genoemd.

Maar er is een duidelijke reden waarom de stakingsdatum wordt vervroegd. De spoorbonden willen maximale druk uitoefenen op de regering op een moment dat er wordt beslist over de begrotingen.

Dringend gevraagd: meer personeel

ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA Spoor dreigen met een 24 urenstaking om de financiering van het spoor voor de komende 10 jaar veilig te stellen. Eén van de belangrijkste eisen is bijkomende voldoende middelen voor nieuwe aanwervingen. Onder andere werd verwezen naar de vele geannuleerde treinen door een personeelstekort.

Van 22 tot 5 uur staking

Zonder een duidelijk antwoord van de regering wordt het werk bij het spoor van 4 oktober om 22 uur tot 5 oktober 22 uur stilgelegd. Bij spoorstakingen geldt al enkele jaren de minimale dienstverlening en dat zal ditmaal niet anders zijn. Insiders denken dat de kans klein is dat er voor 5 oktober een antwoord kan worden geven. Eerder leek het al twijfelachtig dat voor 18  oktober een antwoord zou komen vanuit de regering.

Auteur: Jos Sterk