FR NL

Spoorsector heeft behoefte aan digitaal personeel

1954, Wikimedia Commons

Kristian Schmidt, directeur Landtransport bij het directoraat-generaal Mobiliteit en Transport van de Europese Commissie, suggereerde in een paneldisscussie op InnoTrans dat er sprake was van een onevenwichtige verhouding tussen de seksen in de spoorwegindustrie, aangezien conventionele banen in de spoorwegen traditioneel veel handenarbeid en zwaar tillen met zich meebrachten.

Zeer competitieve markt

Met de technologische vooruitgang zoals digitale automatische koppeling (DAC) is dit echter in de toekomst niet langer het geval.

In plaats daarvan heeft de spoorsector nu digitaal talent nodig, wat consistent is met veel andere industrieën. Dit creëert een zeer competitieve markt voor een beperkte pool van gekwalificeerde kandidaten.

Wervingspool uitbreiden en meer eigen bijscholingsmogelijkheden

In antwoord op deze vraag voerde Sabine Schnider, Global Vice-President Talent Management, Siemens Mobility aan dat de industrie haar wervingspool moet uitbreiden en haar eigen bijscholingsmogelijkheden moet bieden.

Siemens investeert daarom in doorlopende trainingsprogramma’s die het potentieel hebben om de volgende generatie industriespecialisten op te leiden.

Hoe voert de SNCF haar HR-politiek?

Op dezelfde manier benadrukte Barbara Grau, hoofd van Europese en internationale HR-zaken, SNCF de manieren waarop de Franse spoorwegen de werving stimuleren. Grau verklaarde dat de SNCF de op één na grootste recruiter in Frankrijk was en dat 2/3 van haar werknemers onder de 30 zijn, terwijl de helft zelfs onder de 25 is.

Dit is grotendeels te danken aan de aanwerving door de SNCF van tussen de 5.000 en 7.000 nieuwkomers per jaar, evenals de partnerschappen met lokale scholen en het Franse leger.

Barbara Grau presenteerde tevens de nieuwste wervingsvisuals van de SNCF

PAQTE-partnerschap met de Franse regering

SNCF is ook trots op haar PAQTE-partnerschap met de Franse regering, die rekruteert in prioritaire en achtergestelde gebieden om diversiteit binnen haar personeelsbestand te bevorderen. 12% van de leerlingen van de SNCF wordt via deze regeling aangenomen.

Om jonge mensen aan te trekken, vond Grau het van vitaal belang om ervoor te zorgen dat de industrie als duurzaam en vooruitstrevend werd beschouwd om af te stemmen op de prioriteiten en passies van de volgende generatie.

Aangezien de emissievrije technologieën die op InnoTrans werden onthuld, moet de evoluerende industrie er daarom naar streven de volgende generatie te inspireren die duurzame transportmiddelen in heel Europa en wereldwijd zou kunnen blijven uitrollen.

Auteur: Jos Sterk