FR NL

Veel aandacht voor HR-politiek spoor op InnoTrans 2022

2016, Wikimedia Commons

Tijdens een paneldiscussie op InnoTrans 2022 bespraken een aantal managers de vaardigheidskloof in de spoorwegsector en onderzochten ze hoe nieuw talent moet worden bereikt en benut.

De InnoTrans-beurs toonde eens te meer een veelvoud aan technologieën en systemen die zullen bijdragen aan de toekomst van de spoorwegindustrie.

Omdat mensen belangrijk zijn

Kristian Schmidt, directeur Landtransport bij het directoraat-generaal Mobiliteit en Transport van de Europese Commissie, betoogde echter dat het ook belangrijk is om te praten over de mensen in de sector.

De paneldiscussie had als titel ‘Vaardigheden voor de Spoorsector: Opleidingscurricula aanpassen en talent aantrekken’

Schmidt verklaarde dat naar verwachting ongeveer 30% van het spoorwegpersoneel in de komende 10 jaar met pensioen zou gaan, maar de industrie zag niet de equivalente instroom van personeel. In plaats daarvan hadden bedrijven moeite om werknemers met de gewenste vaardigheden te werven.

Volgens Schmidt komt dit onder meer door een imagoprobleem, waarbij mensen de industrie zien als bestaande uit ‘oude blanke mannen’. Om jongere medewerkers en nieuw talent aan te trekken, was het noodzakelijk om dergelijke indrukken te bestrijden en ervoor te zorgen dat de branche toegankelijk en inspirerend was.

Maar ook het belang van een goede reputatie

Sabine Schnider, Global Vice-President Talent Management, Siemens Mobility, zei: “Het opbouwen van een reputatie van de spoorwegindustrie in de markt is de sleutel tot het aantrekken en inspireren van jonge mensen. Als je het publiek vraagt ​​wat ze van de spoorwegindustrie vinden en of ze een carrière erin zouden overwegen, is de meest voorkomende baan die ze kennen de machinist. Er is dus slechts een heel vaag idee van wat voor soort banen we bieden.”

Auteur: Jos Sterk