FR NL

Europese Commissie streeft naar harmonisering rijbewijzen van machinisten

1971, Wikimedia Commons

De commissaris voor vervoer van de Europese Unie, Adina Vălean, sprak de spoorwegindustrie, treinexploitanten en lidstaten toe tijdens haar toespraak tijdens de openingsceremonie van InnoTrans. Aan bod kwamen onder andere de EU-doelstellingen.

Ze zei dat het voorstel van de Europese Commissie om de TEN-T-richtlijnen te herzien de grensoverschrijdende spoorweginfrastructuur en de belangrijkste spoorlijnen van Europa gevoelig kan helpen verbeteren.

Brussel-Berlijn in drie uur

Adina Vălean zei ook dat ze Europese hoofdsteden met hogesnelheidstreinen wilde verbinden, zodat een afstand van 750 km tussen Brussel en Berlijn in drie uur zou kunnen worden afgelegd.

Ze benadrukte dat de EU-faciliteit voor veerkracht en herstel van 723,8 miljard EUR evenals de structuurfondsen kunnen worden gebruikt om zowel de infrastructuur als het rollend materieel te moderniseren.

Terugkijkend op het Eerste Spoorwegpakket, zei ze dat het de concurrentie in de sector had vergroot. Nu is de EU bezig met het herzien van haar technische specificaties voor interoperabiliteit (TSI’s) om technische belemmeringen voor concurrentie weg te nemen en het gemakkelijker te maken om innovaties sneller te introduceren.

Verbetering van het grensoverschrijdend capaciteitsbeheer

Kijkend naar de toekomst sprak ze over een initiatief voor 2023 om grensoverschrijdend capaciteitsbeheer te verbeteren. Vălean zei in dat verband dat de EU ook oplossingen zou aandragen voor de integratie van multimodale en langeafstandstickets voor passagiers.

Adina Valéan: “Reizigers willen een eenvoudigere ticketing met voldoende waarborgen voordat ze overwegen vaker de trein te nemen.”

Personeelsbezetting is erg belangrijk

De spoorwegsector is in niet geringe mate afhankelijk van zijn personeel, zei de commissaris. De Europese Commissie is daarom op zoek naar manieren om er een aantrekkelijke carrière voor jongeren van te maken.

Vanuit het oogpunt van administratieve rompslomp zei ze dat het spoorwegpersoneel gemakkelijker de grens over moest kunnen. Een voorbeeld dat ze gaf was het onderzoeken hoe de rijbewijzen van machinisten op dat vlak aangepast kunnen worden. Op dit moment moeten machinisten vaak overstappen aan de grens.

Auteur: Jos Sterk