FR NL

Tarieven De Lijn gaan op 1 april beperkt naar omhoog

https://delijn.prezly.com/tarieven-de-lijn-op-1-april-beperkt-aangepast-aan-gestegen-levensduurte

De Lijn past vanaf 1 april 2022 nieuwe tarieven toe voor sommige vervoerbewijzen. Net zoals in andere sectoren volgen de prijzen van het openbaar vervoer de stijging van de levensduurte. De Omnipas (abonnement 25-64 jaar), de m-card10/Lijnkaart en het groepsticket krijgen een indexaanpassing.

Gemiddeld stijging met 1,9 procent

Gemiddeld stijgen de tarieven met een indexaanpassing van 1,9 procent.

Om gezinnen en sociale groepen te ondersteunen blijven de sociale abonnementen (VG- en VT-abonnement), het jongerenabonnement (Buzzy Pazz), het seniorenabonnement (Omnipas 65+), de elektronische biljetten (uitgezonderd m-ticket) en vervoerbewijzen voor contactloos betalen (cEMV) aan dezelfde prijs.

Eenheidsprijs van 2,5 euro

De tickets (elektronisch ticket, SMS-ticket en cEMV-ticket) blijven beschikbaar voor 2,5 euro. De prijs van het m-ticket wordt hieraan aangepast en kost ook 2,5 euro.

De Lijn gaat in 2022 voor meer eenvoud door de bestaande tickets naar een zelfde tarief te brengen: 2,5 euro. Het m-ticket kost dan evenveel als een elektronisch ticket, een SMS-ticket en een cEMV-ticket.

Indexaanpassing abonnementen

De netabonnementen van De Lijn blijven de goedkoopste van België en omgeving. De tarieven voor een Omnipas voor een jaar en 3 maand worden geïndexeerd en kosten vanaf 1 april 2022 respectievelijk 351 euro en 135 euro. De prijs voor 1 maand Omnipas blijft gelijk.

Het tarief van de abonnementen voor de 6- tot 24-jarigen (Buzzy Pazz) blijft hetzelfde in 2022. De Lijn houdt deze tarieven bewust laag om kinderen en jongeren zo van jongs af aan op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met het openbaar vervoer. Ook de abonnementsprijs voor senioren (Omnipas 65+) en sociale doelgroepen (VG- en VT-abonnementen) verandert niet.

Startdatum nieuwe tarieven

De nieuwe tarieven zullen ingaan op 1 april 2022.

Auteur: Jos Sterk