FR NL

Russische spoorbrug in Belgorod verwoest, geen slachtoffers gemeld

Een spoorbrug in de Russische stad Shebekino in de regio Belgorod is vernield. De gouverneur van de regio, Vyacheslav Gladkov, bevestigde het incident via zijn Telegram-account en zei dat de spoorbrug is beschadigd. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

De spoorbrug ligt pal naast de grens met Oekraïne. Over de oorzaak van de beschadiging zijn nog geen details bekend. Volgens Gladkov werkt een onderzoeksteam op de locatie om de oorzaak van het incident te achterhalen.

Geen slachtoffers

De vernietigde spoorlijn werd gebruikt door een passagierstrein die op de lijn Belgorod-Nzhegol reed. De trein stopte echter op tijd aan het station van Razumnoye, waardoor het leven van de passagiers niet in gevaar kwam.

Spoorinfrastructuur heeft te lijden onder de oorlog

Het spoor heeft een centrale rol gespeeld in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, meer bepaald wat betreft het vervoeren van militair materieel. Maar ook door het verzekeren van humanitaire hulp en het evacueren van burgers uit de oorlogsgebieden. De spoorweginfrastructuur kan uiteraard het doelwit zijn van een oorlogsvoerende tegenpartij om de activiteiten van de andere kant te belemmeren.

Zo vermeldde een rapport van Kiyv Independent eind februari dat Oekraïense strijdkrachten de spoorlijnen tussen beide landen hadden opgeblazen. Oekraïense Spoorwegen bevestigden dat de spoorlijnen waren vernietigd en zeiden dat spoorwegovergangen tussen beide landen die vroeger duizenden tonnen aan goederen vervoerden en miljoenen dollars naar de economieën van beide landen brachten, zijn vernietigd. Ondanks deze forse verklaringen beweren sommige exploitanten dat dit (nog) niet het geval is, aangezien slechts kleine delen van de infrastructuur zijn beschadigd.

Auteur: Jos Sterk