FR NL

Ontsporing van goederentrein in Zweden leidt tot zevendaagse lijnsluiting

Een goederentrein ontspoorde in de spoorgoederenterminal Trelleborg in Zweden. De ontsporing vond plaats onder onbekende omstandigheden, maar vernietigde grote delen van het spoor. Het treinverkeer van en naar Trelleborg is tijdelijk onmogelijk, aangezien het Zweedse transportbedrijf Trafikverket schat dat de problemen pas op 17 mei opgelost zouden zijn.

De ontsporing gebeurde op dinsdag 10 mei in de ochtend. Het incident vond plaats op een wissel terwijl de trein de terminal verliet. De schakelaar is volledig vernield en moet gerepareerd worden; maar is meer schade. “Na de eerste inspectie ter plaatse werd vastgesteld dat er tijdens de ontsporing veel was vernield. Zoals het er nu uitziet, is een wissel vernield, ongeveer 500 meter spoor beschadigd en moeten duizend dwarsliggers worden vervangen, zegt Annika Canaki, afdelingsmanager onderhoud bij Trafikverket.

Zaak wordt verder onderzocht

De taskforce van Trafikverket is momenteel op de plaats van de ontsporing om de situatie te evalueren en alle schade vast te leggen. Het is nog niet bekend op welk traject de goederentrein reed en of ook de lading vernield is.

Wat de oorzaken van het incident betreft, is Trafikverket van mening dat het te vroeg is om conclusies te trekken, aangezien eerst de schade moet worden ingeschat. “We hebben de oorzaak van de ontsporing nog niet kunnen achterhalen, maar wachten op de uitslag van het onderzoek. Het is hoe dan ook een ingewikkelde klus die tijd kost”, zegt Canaki.

Auteur: Jos Sterk