FR NL

Kust krijgt extra aandacht van NMBS tijdens deze zomer

Shutterstock

NMBS wil deze zomervakantie zoveel mogelijk mensen overtuigen om ook tijdens hun vrije tijd te kiezen voor de trein. Daarom wordt van en naar verschillende trekpleisters zoals de kust, pretparken en dierenparken, maar ook de festivals het treinaanbod de komende twee maanden versterkt.

Er zijn ook extra voordelige tarieven, waaronder het DUO ticket en het nieuwe Off-Peak Summer Abo. Daarmee kunnen abonnees – eventueel samen met iemand die woont op hetzelfde adres – tijdens de daluren en in het weekend een maand lang voor een vast tarief onbeperkt met de trein reizen.

Kust Express

Tijdens de zomervakantie is de kust traditioneel één van de populairste bestemmingen om met de trein naartoe te gaan. Om het deze reizigers eenvoudiger te maken en om nieuwe mensen te overtuigen te kiezen voor de trein, bouwt NMBS deze zomer verder op het proefproject dat het vorig jaar hield met de Kust Express. Toen reden er rechtstreekse treinen naar de kust, zonder tussenstop, waarvoor reizigers moesten reserveren. Ook deze zomer zullen er snellere treinen rijden naar de kust, zelfs met twee nieuwe verbindingen, maar dan wel zonder reservatie.

Die reservatieplicht bleek uit de evaluatie van het proefproject voor de reizigers eerder een beperking. Dat de treinen sneller waren dan de reguliere treinen, werd wel gesmaakt.

Het beste van twee werelden

Deze zomervakantie combineert de Kust Express het beste van twee werelden: een sneller aanbod, met een beperkt aantal tussenstops en dat zonder te reserveren. En het schept ook duidelijkheid voor de reiziger: staat de trein in de reisplanner van NMBS of op de schermen in de stations aangegeven als Kust Express, dan is het de snelste manier om zonder overstap naar de kust te reizen.

De Kust Express-treinen rijden van zaterdag 2 juli tot en met zondag 28 augustus 2022. Op weekdagen stoppen ze in maar liefst 50 stations. Tijdens het weekend is dat in 62 stations. Het gaat om alle treinen van en naar de kust die tijdens de zomervakantie bovenop het normale IC-aanbod rijden. Dat zijn de bijkomende treinen die alle dagen van de zomervakantie rijden, ongeacht de weersvoorspellingen, en de treinen die NMBS extra inzet bij mooi weer.

Twee nieuwe treinverbindingen

De voorbije jaren reden deze treinen ook al, maar vanaf deze zomervakantie komen er tijdens het weekend twee nieuwe treinverbindingen bij. Zo zullen er voortaan twee keer per dag treinen rijden van en naar Antwerpen-Centraal en Blankenberge en van en naar Luik-Guillemins, Leuven, Brussel en De Panne. Reizigers die vorige zomervakanties dit traject met de trein deden, moesten overstappen en waren langer onderweg.

Beide treinen zullen zowel op zaterdag, zondag als op feestdagen twee keer per dag heen en terug rijden: twee ritten ’s ochtends richting de kust en twee ritten ’s avonds vanaf de kust. Onderweg stoppen deze treinen in een beperkt aantal stations, enerzijds om zoveel mogelijk reizigers een betere verbinding te bieden, anderzijds om zo snel mogelijk aan de kust te zijn. Zo zal wie vanuit Antwerpen-Centraal naar Blankenberge wil zonder over te stappen twintig minuten sneller dan normaal ter plaatse zijn.

Auteur: Jos Sterk