FR NL
Spoorlijn

Spoorverkeer in België en grote delen van Europa zet zich schrap voor superhete dag

De werkzaamheden vormen de opmaat naar meer. Freepik

Vandaag wordt een dag met extreem hoge temperaturen en dat niet alleen in ons land. Een groot deel van Europa zucht en kreunt onder een hittegolf, die volgens de weerkundigen gelukkig slechts beperkt in tijd zal zijn. Later deze week wordt het minder warm, maar in afwachting zet het spoorverkeer zich schrap voor een superhete dag.

Infrabel activeerde in de aanloop naar deze week voor de tweede keer dit jaar zijn speciale hitteplan. De spoorbeheerder voert extra controles van sporen, wissels, airconditioning en elektrische installaties uit. Voor werknemers gelden aangepaste werktijden.

Ook ProRail is op de hoede

De Nederlandse infrastructuurbeheerder ProRail waarschuwde zijn klanten voor mogelijke verstoringen van de dienstverlening als gevolg van de aanhoudende hittegolf in het land. “De brandende zon zorgt voor veel warmte. Dit kan leiden tot verstoringen”, legt het bedrijf uit.

De temperaturen zullen sterk stijgen, met gevolgen voor trein- en spoorsystemen. Hierdoor kunnen storingen optreden, waarschuwde ProRail. “Met preventief onderhoud en inspecties proberen we ernstige problemen te voorkomen. Als spoorsector monitoren we continu onze systemen en grijpen we zo snel mogelijk in als er zich problemen voordoen”, benadrukt het bedrijf.

ProRail wijst er tevens op dat de hitte direct van invloed zal zijn op de taken van spoorarbeiders die uiteraard rekening moeten houden met de extreme weersomstandigheden en maatregelen zullen moeten treffen zoals extra remmen en tijdige afkoeling van het materieel.

Hitte laat ook het VK niet onberoerd

Infrastructuurbeheerder Network Rail heeft in het VK op dinsdag 18 juli de sluiting van het zuidelijke deel van de East Coast Main Line aankondigde. De East Coast Main Line is een 393 mijl lange geëlektrificeerde spoorlijn tussen Londen en Edinburgh, die wordt beschouwd als de belangrijkste verkeersader van Groot-Brittannië.

Network Rail heeft daarnaast aangekondigd dat de voorspelde temperaturen gepaard zullen gaan met sluitingen en snelheidsbeperkingen op spoorlijnen in het hele land om de veilige werking van treinen te garanderen en het gevaar van spoorsmelting te voorkomen. Het bedrijf zei dat de impact op de Britse treindiensten per regio zal verschillen.

Auteur: Jos Sterk