FR NL

NMBS kampt met hoge elektriciteitsrekeningen, energiefactuur kan dit jaar 100 miljoen euro hoger uitkomen

2014, Wikimedia Commons

De energiefactuur van de NMBS (elektriciteit, gas en olie) zou dit jaar 100 miljoen euro hoger uitkomen dan in 2020. Het bericht stond vorige week te lezen in de krant De Standaard.

Stijgende energieprijzen hebben een grote impact op de resultatenrekening van de spoorwegmaatschappij. De energiefactuur van de NMBS (elektriciteit, gas en olie) zou dit jaar zo 100 miljoen euro hoger kunnen liggen in vergelijking met 2020.

Elektriciteit is extreem duur geworden

Ondanks dat de NMBS steeds “groener” rijdt, in de zin dat dieseltractie een minderheid is geworden, is elektriciteit – dat wordt beschouwd als een exponent van groene energie – extreem duur geworden. De Franse krant Le Monde legt uit dat de groothandelsprijzen voor elektriciteit voor 2023 in Duitsland en Frankrijk op vrijdag 26 augustus records braken met respectievelijk 850 euro en meer dan 1.000 euro per megawattuur (MWh). Een jaar geleden lagen de prijzen voor deze twee landen rond de 85 euro per megawattuur!

Treinstoringen in Zwitserland op komst?

Ook vorige week waarschuwde de machtige Zwitserse transportadministratie, de OFT, voor een winter met mogelijke treinstoringen, hoewel daar voorlopig nog geen sprake van is. Toch is er samen met de SBB een taskforce opgericht om toekomstige problemen te voorkomen.

De elektriciteitsprijzen hebben de prijsevolutie van andere grondstoffen (zoals gas en steenkool) gevolgd en zijn gestegen door een sterke toename van de vraag sinds het herstel van de economische activiteit na de pandemie.

Vanwaar komt de elektriciteit?

Er zijn twee soorten manieren om elektriciteit aan te kopen. Ten eerste langetermijncontracten waarvan de prijs tot meerdere jaren op voorhand wordt onderhandeld en die 75% van de energieaankopen vertegenwoordigen. En dan is de resterende 25% die op de spotmarkt wordt gekocht, met prijzen die nu 1.000 euro per megawattuur naderen in plaats van 80 euro een jaar geleden.

Het totale verbruik van het spoor, NMBS + Infrabel samen, bedroeg in 2020 969 GWh voor het rijden van de treinen (aan 79,4 miljoen euro) en 115 GWh voor vaste installaties, zoals stations en kantoorgebouwen.

Aanzienlijke extra kosten

Zodra de elektriciteitsprijzen stijgen, stijgt ook de rekening van het treintransport onvermijdelijk. Dit is nu is des te pijnlijker omdat de NMBS nog steeds niet hersteld is van de impact van de gezondheidscrisis. Gemiddeld zijn er nog steeds 10% minder reizigers dan in 2019. Daarnaast werd de NMBS een prijsbevriezing opgelegd waardoor ook de inkomsten van het bedrijf niet toenemen.

De NMBS wordt dus, net als veel van zijn collega’s in Europa, met aanzienlijke extra kosten geconfronteerd.

Zijn er alternatieve oplossingen mogelijk?

De NMBS zou iets kunnen recuperen uit de eigen productie van groene stroom, met name de meer dan 20.000 zonnepanelen die nu al 6 GWh elektriciteit per jaar produceren. Maar helaas dekt dit slechts minder dan 1% van het totale elektriciteitsverbruik en hebben slechts vijf stations zonnepanelen. We zijn dus nog ver verwijderd van energie-autonomie.

Andere maatregelen zijn gericht op het verbruik, zoals led-verlichting die in toenemende mate conventionele verlichting in stations en werkplaatsen vervangt. Ook de rijopleiding is gefocust om zuiniger te rijden, bijvoorbeeld om beter te anticiperen wanneer er moet worden opgetrokken of afgeremd.

Auteur: Jos Sterk