FR NL

De nasleep van de overstromingen: NMBS en Infrabel moeten 20 miljoen euro terugbetalen aan de overheid

2013, RTL News

Vorige week vrijdag heeft de regering de knoop doorgehakt: spoormaatschappijen NMBS en Infrabel moeten ruim 20 miljoen euro terugbetalen aan de federale overheid. Beiden ontvingen grote financiële steun in reactie op de zware overstromingen die zowel ons land als de omringende landen in 2021 troffen.

Schade aan de spoorinfrastructuur

Als gevolg van die overstromingen had de spoorinfrastructuur op verschillende plaatsen schade opgelopen. Om die te herstellen, werd aan zowel Infrabel als aan de NMBS een prefinanciering toegekend om de aangerichte schade te herstellen. Uiteindelijk ging het om een bedrag van Op basis van 63,17 miljoen euro voor Infrabel en 4,94 miljoen euro voor de NMBS.

Intussen werd de balans opgemaakt van de effectief gemaakte kosten en kwamen er vergoedingen van verzekeringsmaatschappijen en het Europees Solidariteitsfonds kon het uiteindelijke schadeplaatje bepaald worden, waardoor het mogelijk werd om de eindrekening op te maken. Zodoende werd beslist dat Infrabel en NMBS respectievelijk 20,57 miljoen euro en 810.942 euro moeten terugbetalen, waarmee een punt kan worden gezet onder het verhaal van de overstromingsschade.

Auteur: Jos Sterk