FR NL

België volgende land dat met voordelig treinabonnement komt

2017, Wikimedia Commons/Michiel Verbeek

Vanaf vandaag kunnen Belgische forenzen gebruik maken van een nieuw maandabonnement met 50 procent korting. Op die manier wil NMBS mensen in het kader van Europese Week van de Mobiliteit (opnieuw) kennis laten maken met de trein. Het is voor het eerst dat de vervoerder met een dergelijk intitiatief komt. 

Het Testabonnement, zoals de maandkaart heet, is er als standaardversie op een vast traject waarbij de reis niet langer is dan 150 kilometer, en als Ulimited. Dat laatste abonnement geeft reizigers toegang tot het hele netwerk en zijn dan tevens niet gebonden aan de beperking van maximaal 150 kilometer.

Aanstaande vrijdag is de eerste dag waarop het Testabonnement gebruikt kan worden. De laatste aanschafdatum is 31 oktober. Om mensen over de streep te trekken geeft NMBS bij aanschaf een gratis retourtje op een traject naar keuze cadeau.

Het Testabonnement kent een aantal voorwaarden. Zo moet je een nieuwe abonnementshouder zijn of sinds 15 maart van dit jaar geen abonnement meer hebben gehad. Daarnaast kun je met het abonnement niet de grens over, ook niet als de plaats van bestemming net over de grens licht. Reizen naar Maastricht, Lille of Aken, is dan ook niet mogelijk. Tenslotte kom je eenmalig in aanmerking voor 50 procent korting. Voor het daaropvolgende abonnement betaal je dus gewoon het volle tarief.

Oostenrijk, Duitsland en Spanje gingen België voor

Het Belgische initiatief volgt op een reeks van promotiecampagnes verspreid over Europa. Vorig jaar introduceerde Oostenrijk het zogeheten KlimaTicket voor onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer voor een vast bedrag per jaar. In Duitsland werd in juni het zogeheten 9 euro kaartje verkrijgbaar. Daarmee kon je een maand lang met het openbaar vervoer reizen, inclusief de regionale trein. Sinds 1 september reizen veel mensen in Spanje tot aan het einde van dit jaar zelfs volledig gratis. Renfe en de Spaanse overheid willen op die manier iets terug doen voor de fors opgelopen kosten van levensonderhoud.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nick Augusteijn