FR NL

Regionaal treinticket voor 49 euro per maand in digitale vorm op volledig Duits spoorwegnet?

DB Schenker 189 072-2 met een gemengde goederentrein bij het Duitse Empel. De aanduiding GZ1000 wil zeggen dat deze locomotief een 1000 meter lange goederentrein als proef over de Betuweroute trok. 2014, Flickr

De Duitse federale minister van Transport en die van de deelstaten streven naar de invoering van een plaatselijk vervoerbewijs dat in heel Duitsland kan worden gebruikt voor 49 euro per maand, wat de opvolger zou zijn van het populaire kaartje van 9 euro van afgelopen zomer.

Geeft Duitsland daarmee een voorbeeld voor ons land, dit tegen de achtergrond van de recent aangekondigde verhoging van de treintickets?

9 euro per maand

Afgelopen voorjaar besloten de leiders van de SPD, de Groenen en de FDP om een ​​kaartje voor het plaatselijk openbaar vervoer (ÖPNV) in te voeren voor 9 euro per maand, zodat automobilisten konden profiteren van goedkoop openbaar vervoer als compensatie voor het hoge brandstofverbruik. prijzen.

Dit ticket was slechts één kalendermaand geldig in het plaatselijk vervoer door het hele land. Het zijn dus geen mainline tickets voor reizen met de ICE tussen bijvoorbeeld Keulen en Berlijn of Frankfurt en München.

Nadat het experiment op 31 augustus was beëindigd, werd gezocht naar een opvolger.

Een louter digitaal ticket of moet het ook analoog beschikbaar zijn?

De Länder zijn echter alleen bereid om dit project te cofinancieren als er overeenstemming wordt bereikt over een algemene verhoging van de regionaliseringsfondsen. Dat wil zeggen dat ze met geld afkomstig uit Berlijn bus- en treindiensten bij de vervoerders bestellen.

De vorm van het ticket zou “papierloos” zijn: “Dit wil niet zeggen dat een smartphone een vereiste is voor het gebruik van het lokale openbaar vervoer. Zo zouden er ook vervoerbewijzen in bankpasformaat die digitaal uitleesbaar zijn beschikbaar worden gesteld”, zo vermeldde de persmededeling.

Gregor Kolbe, transportexpert bij de Duitse Consumentenbond, zei tegen de pers: “Een puur digitaal ticket sluit miljoenen passagiers uit.” Volgens hem moet er ook een analoog kaartje voor 49 euro beschikbaar zijn, dat te koop is bij kaartautomaten of loketten.

Auteur: Jos Sterk