FR NL
Benelux Intercity

Staking België had ook invloed op Nederlands treinverkeer

Een Benelux Intercity-trein gezien op Rotterdam Centraal 2009, Albert Koch / Flickr

Nederlandse treinreizigers hadden woensdag last van de landelijke staking in België. Volgens NS reden de treinen tussen Antwerpen en Roosendaal bijvoorbeeld maar zeer beperkt. De acties in België staan niet op zichzelf. In heel Europa vinden deze periode veel stakingen plaats.

NS adviseerde mensen om zo mogelijk te reizen met de IC Brussel – Amsterdam via Breda. Maar ook meerdere van die intercity’s zijn uit het schema geschrapt. Tussen Maastricht en Luik reden ook geen of maar heel weinig treinen. De Thalys en Eurostar verliepen wel volgens dienstregeling, gaf de NS op zijn website aan.

Andere internationale verbindingen, zoals ICE-treinen van Duitse spoorwegen en de nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegen, hadden hinder van de Belgische staking. De Nightjet die dinsdagavond vertrok in Wenen, reed niet verder dan Keulen, waarna reizigers met de ICE hun weg naar Brussel moesten voortzetten. Hetzelfde gold voor de terugkerende trein op woensdagavond: die vertrok vanuit Keulen naar Wenen, waardoor reizigers uit Brussel eerst de ICE moeten nemen.

Eerdere staking

Het is niet de eerste keer dit jaar dat het treinverkeer ernstig ontregeld is in België. Op woensdag 5 oktober werd er ook al gestaakt. Veel treinen vielen toen uit, wat destijds ook gevolgen had voor de internationale treinen naar België. NMBS meldde toen dat verschillende Thalys-treinen uitvielen en dat ook andere grensoverschrijdende verbindingen niet gingen.

Auteur: Nick Augusteijn