FR NL

België wil volledig rookvrije stations

Renovatie aan station Hasselt en afronding eerste perron. Foto@NMBS

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet laat onderzoeken welke stappen nodig zijn om stations en perrons volledig rookvrij te maken. De minister reageert hiermee op een verzoek van het Mechelse stadsbestuur dat had gevraagd om naast de stationsgebouwen ook de perrons en de in- en uitgangen van de Mechelse stations rookvrij te maken.

Mechelen had eerder deze week gevraagd aan de NMBS om een stations-breed rookverbod uit te vaardigen. “Mechelen telt twee treinstations en wil als proefproject fungeren in de uitrol van rookvrije perrons en stations in de rest van het land”, kondigde de Mechelse schepen van Sociale Zaken en Welzijn aan in Het Laatste Nieuws.

Momenteel is het in België verboden om te roken in de stationsgebouwen en op overdekte perrons. Op onoverdekte perrons mag nog gerookt worden. Eerder voerden buurlanden Nederland en Frankrijk al een rookverbod uit op de buitenperrons.

Ook de NMBS geeft aan dat het graag het Nederlandse voorbeeld volgt. “Wij pleiten voor groene, duurzame mobiliteit. Daar past uiteraard ook een rookvrije omgeving bij”, laat woordvoerder Bart Crols weten. Om de stations en perrons volledige rookvrij te maken, is echter een aanpassing van de wetgeving nodig. “Roken op overdekte perrons is verboden net zoals in de stationshal, maar in buitenruimtes mag je volgens de wet nu gewoon nog roken”, vervolgt Crols.

Normaalste zaak van de wereld

Om deze wet aan te passen, gaat de minister van Mobiliteit nu dus stappen zetten. Op social media geeft Gilkinet aan dat rookvrije stations de normaalste zaak van de wereld zouden moeten zijn. “Door de stations, en ook de perrons buiten, volledig rookvrij te maken, worden ze veilige, prettige ontmoetingsplekken voor iedereen. Dat past perfect in het plan om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren.”

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal