FR NL
Station Antwerpen

Ook Gent wil rokers van stations weren

Station Antwerpen – @Jerom Rozendaal

In navolging van Mechelen werkt de stad Gent aan het rookvrij maken van haar stations. Vooruitlopend op een wettelijk kader, dat ook het roken op perrons wil verdienen heeft het stadsbestuur bij de NMBS aangeklopt om een proefproject op te zetten.

Het idee kwam van Groen-raadslid Sara Matthieu. “Ik heb het vorige week voorgesteld aan de schepen van Mobiliteit (Filip Watteeuw, red) en deze zou het bij de NMBS aankaarten”, laat zij in een reactie weten aan RailTech.

Sportvelden, speelterreinen en openbare gebouwen zijn al enkele jaren rookvrij, ook stations moeten volgen, aldus Matthieu: “Door zo veel mogelijk plaatsen waar kinderen en jongeren komen rookvrij te maken, creëren we een rookvrije generatie en wordt niet-roken de norm. Bovendien is het voor alle treinreizigers gezonder reizen en blijven de stations van sigarettenpeuken gespaard.”

Generatie Rookvrij

Schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw reageert enthousiast de vraag van Matthieu in de gemeenteraad: “Stad Gent heeft in 2019 het charter ‘Generatie Rookvrij’ getekend, daarom biedt Gent zich samen met Mechelen graag aan als pilootproject bij de NMBS.” Generatie Rookvrij is de naam van het streven van de stad naar een maatschappij waarin elk kind dat vanaf 2019 wordt geboren, rookvrij kan opgroeien.

Pilootproject met Mechelen

Watteeuw laat weten dat de Stad contact zal opnemen met de NMBS om zich als pilootproject aan te bieden: “Om de stations rookvrij te maken moeten er nog enkele aanpassingen in de wetgeving gebeuren. De wet inzake de spoorwegpolitie laat roken op open perrons nog steeds toe. Die regelgeving is eigenlijk verouderd. Daarom vraagt de Stad aan minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) om het verbod op roken afdwingbaar te maken. ”

Eerder deze maand had ook het stadsbestuur van Mechelen al aangeklopt bij de NMBS om middels een proefproject tot een stationsbreed rookverbod te komen.

Gilkinet onderzoek wetsaanpassing

In reactie hierop had Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet al aangegeven de zullen onderzoeken welke stappen nodig zijn om stations en perrons volledig rookvrij te maken. Eerder voerden buurlanden Nederland en Frankrijk al een rookverbod uit op de buitenperrons.

Lees ook:

België wil volledig rookvrije stations

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal