Spoorwerkzaamheden in Wallonië na watersnoodramp

Infrabel-topman: twee spoorlijnen eerder hersteld dan verwacht

Twee spoorlijnen in België kunnen donderdag al in gebruik genomen worden, nadat deze uit dienst werden gehaald als gevolg van de hevige overstromingen afgelopen week. Infrabel-topman Benoît Gilson meldt woensdagochtend dat de lijnen 132 en 134 tussen Charleroi en Couvin ‘vroeger dan gepland’ kunnen openen. De lijnen zouden aanvankelijk pas zaterdag weer in dienst gaan.

België werd net als Duitsland zwaar getroffen door de overstromingen afgelopen week. Complete spoorbanen spoelden weg. Infrabel meldde maandag te verwachten dat de schade aan het spoor wordt geschat op tussen de 30 en 50 miljoen euro. In Duitsland loopt dat zelfs in de honderden miljoenen euro’s.

Planning herstelwerkzaamheden

Infrabel maakte eerder al de planning voor de herstelwerken bekend, waarbij de meeste spoorlijnen tegen 9 augustus weer operationeel zijn. Een uitzondering is de zwaar getroffen lijn Pepinster en Luik waar een spoorwegbrug verzakte. Daar zullen de herstelwerkzaamheden volgens Infrabel tot 30 augustus duren.

Het herstel van lijn 132 en 134 tussen Charleroi en Couvin zou pas zaterdag gereed zijn, maar Gilson meldt nu dat het voorspoediger verloopt. “Ik bedank alle teams van Infrabel voor het enorme werk dat zij de afgelopen dagen hebben verricht om opnieuw treinverkeer mogelijk te maken voor onze klanten en spoorgebruikers. Ondanks de grote omvang van de schade toonden onze medewerkers een ongelooflijke veerkracht en solidariteit. Ik ben dan ook heel erg trots op hen!, aldus de directeur.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.