FR NL

Deutsche Bahn schat schade als gevolg van wateroverlast op 1,3 miljard euro

Volgens DB Netz is er als gevolg van de wateroverlast voor minimaal 1,3 miljard euro aan het Duitse spoor ontstaan. De spoorbeheerder spreekt na een eerste inschatting van een reparatieklus van ongekende proporties en waarschuwt dat sommige herstelwerkzaamheden nog jaren in beslag kunnen nemen.

In Duitsland zullen ongeveer 50 bruggen, 40 seinhuizen en 180 overwegen onder handen genomen moeten worden, om nog maar te zwijgen over de schade aan de bovenleidingen en de stations. “Onze infrastructuur is nog nooit op deze schaal in één klap vernietigd”, aldus DB Netz bestuurslid Volker Hentschel. De schade is vooral in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts ontstaan.

DB is volgens Hentschel druk in de weer om zo veel mogelijk trajecten zo snel mogelijk weer in bedrijf te krijgen. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan de drukst bereden trajecten. In de eerste fase van de herstelwerkzaamheden zijn vooral klussen uitgevoerd op de lijnen waar de schade minimaal was. Elders is aan de bovenleiding gewerkt en puin geruimd.

80 procent van het werk voor einde jaar afgerond

Hentschel zegt dat ongeveer 80 procent van het werk nog voor het einde van het jaar afgerond moet zijn. Hij waarschuwt echter tevens dat sommige herstelwerkzaamheden mogelijk nog jaren in beslag zullen nemen. Hiervoor zal DB inzetten op nauwe samenwerking met de lokale autoriteiten, de deelstaten en de federale overheid.

De herstelwerkzaamheden zullen worden aangegrepen om verbeteringen aan te brengen aan de infrastructuur, of het nu om de bovenleidingen, seinmasten, overwegen of stations gaat, aldus Hentschel.

Omdat de extreem weer in de toekomst vaker zal voorkomen, heeft DB een zogeheten weerbaarheidsstrategie in ontwikkeling. Een onderzoek naar weervoorspellingen voor het verkeer dat het spoorbedrijf daarvoor liet uitvoeren door het Potsdam Institute for Climate Impact Research dient als basis.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn

Bron: SpoorPro.nl