FR NL
P93 spoorvernieuwingstrein ingezet tussen Oudenaarde en Rose voor vervanging 20.000 dwarsliggers

400 meter lange P93-spoorvernieuwingstrein van Infrabel in actie

P93 spoorvernieuwingstrein ingezet tussen Oudenaarde en Rose voor vervanging 20.000 dwarsliggers/@Infrabel

Infrabel zet deze week de P93-spoorvernieuwingstrein in op het spoor tussen Oudenaarde en Ronse. De werktrein met een lengte van 400 meter vervangt in totaal 20.000 dwarsliggers over een traject van 12 kilometer.

De P93-spoorvernieuwingstrein is veruit het grootste voertuig in het machinepark van Infrabel. De trein werkt al rijdend en volledig automatisch. “Al rijdend trekt hij de spoorstaven uit elkaar, dan schept hij de oude dwarsliggers op, en tegelijk plaatst hij de nieuwe betonnen dwarsliggers”, legt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken uit.

Als de trein na deze handelingen verder rijdt, vallen de spoorstaven terug op hun plaats en worden deze manueel bevestigd op de nieuwe dwarsliggers.

Twee keer zo snel

Met de werktrein, die een aanschafwaarde had van 30 miljoen euro en 400 meter lang is, verloopt het werk dubbel zo snel als met de traditionele spoorkranen. Baeken: “De gemiddelde snelheid is zo’n 250 tot 300 meter per uur.”

De vervangingswerkzaamheden zijn deze week gestart ter hoogte van het station in Ronse. Tegen eind augustus moeten de werkzaamheden afgerond zijn.

Mobix Group werkt twee maanden aan de spoorvernieuwing

De vernieuwing van de dwarsliggers is onderdeel van algemene renovatiewerkzaamheden op het traject Oudenaarde-Ronse. Zo wordt onder andere de Louise-Marie tunnel vernieuwd, kunststof dwarsliggers geplaatst op de Scheldebrug en de spoorbedding gesaneerd.

Renovatiewerken moeten Louise-Marie tunnel de 21ste eeuw in loodsen

De werkzaamheden worden uitgevoerd door spooraannemer Mobix Group. Een paar dagen geleden berichtte Jeroen De Roeck, COO Rail van de Mobix Group, dat de werken volgens planning verlopen. Met de renovatie die in totaal twee maanden in beslag neemt, is een bedrag van 11 miljoen euro gemoeid.

Lees ook: Grondige vernieuwing van de spoorlijn Oudenaarde-Ronse

Auteur: Jerom Rozendaal