FR NL
Passagierstrein Deutsche Bahn, treinstation Frankfurt

Deutsche Bahn vernieuwt 50 stations in deelstaat Saksen-Anhalt

Foto: Marieke van Gompel

Deutsche Bahn gaat dit jaar zo’n vijftig treinstations in de deelstaat Saksen-Anhalt vernieuwen. In het noorden van Stenda wordt daarnaast het station Stendal Universiteit aangelegd. Met de modernisering is in totaal 90 miljoen euro gemoeid, zo melden meerdere Duitse media.

De financiële middelen voor de modernisering en de aanleg van het station komen zowel van Deutsche Bahn als de federale overheid en deelstaat Saksen-Anhalt. Onder het moderniseringsprogramma vallen ook werkzaamheden die al in gang zijn gezet aan treinstations in Dessau, Halle, Magdeburg en Stendal.

Het geld dat is vrijgemaakt is een vervolg op een programma dat in 2020 is gestart om treinstations in de deelstaat te moderniseren, waarbij ze toegankelijker en lichter worden gemaakt. Het maakt onderdeel uit van het grotere spoorprogramma ‘Neues Netz für Deutschland’. Naast de vernieuwing en aanleg van stations worden er ook nieuwe overwegen gebouwd.

In totaal worden 1.000 stations aangepakt

Landelijk wordt er in totaal 120 miljoen euro geïnvesteerd vanuit een economisch stimuleringsprogramma waarbij in totaal 1.000 stations in heel Duitsland worden gerenoveerd en toegankelijker gemaakt. Vorig jaar stelde de federale overheid ook al 40 miljoen euro beschikbaar voor 167 treinstations.

Daarnaast hebben DB Station & Service AG en de deelstaat Saksen-Anhal een raamovereenkomst afgesloten voor het meer toegankelijk maken van perrons op stations. Deze raamovereenkomst heeft een waarde van 70 miljoen euro en loopt tot 2022.

Naast de investeringen in perrons, stations en overwegen pakt Deutsche Bahn de spoorinfrastructuur in Saksen-Anhalt aan. Met een investering van zo’n 480 miljoen euro wordt 120 kilometer spoor, 60 wissels en 8 spoorbruggen vernieuwd.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.