FR NL
Van den Berg-Aidens Agidens Infra Automation nam eerder ook de Liefkenshoekspoortunnel onder handen

Infrabel neemt Antwerpse Noord-Zuid spoorverbinding onder handen

Infrabel start met de renovatie van de Noord-Zuid spoorverbinding in Antwerpen en neemt daarvoor Van den Berg-Aidens Agidens Infra Automation in de armen. Dit heeft het Belgische bedrijf bekendgemaakt.

Van den Berg-Agidens Infra Automation (AIA) is verantwoordelijk voor de vervanging, integratie en uitbreiding van de beveiligingsinstallaties van de Noord-Zuid spoorverbinding. Dat is een spoortunnel die het Antwerpse Centraal Station een snellere verbinding bezorgt met het noorden van de stad en de provincie en met Nederland.

Infrabel bevestigt de geplande werken aan de tunnel, maar zegt later verdere details te communiceren.

Liefkenshoekspoortunnel en Kennedyspoortunnel

Van den Berg is gespecialiseerd in ondergrondse en bovengrondse kabels en leidingen en monteert seininstallaties en bewakingssystemen voor spoorwegen. AIA, dat een maand geleden werd overgenomen door Van den Berg legt zich toe op automatisering en elektromechanisatie. Beide bedrijven werkte eerder gezamenlijk mee aan de bouw van de Liefkenshoekspoortunnel en aan de renovatie van de Kennedyspoortunnel in Antwerpen.

Werken nemen drie jaar in beslag

De werken aan de  Noord-Zuid spoorverbinding starten in september 2021 en zullen ongeveer drie jaar duren. Naast het renovatiecontract sloot Van den Berg ook een onderhoudscontract van 17 jaar af met Infrabel voor de onderhoud van de tunnelsystemen.

De spoortunnel is ongeveer vier kilometer lang en gaat ondergronds tussen station Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal en komt terug bovengronds nabij Antwerpen-Dam. “Vooral het omleiden van het treinverkeer zal een hele klus worden”, laat een woordvoerder van Infrabel weten.

Auteur: Jerom Rozendaal