FR NL

Werkzaamheden spoor Gent-Brugge zorgt voor drukte kunstvervoer

NMBS zet Kust-Express in – @NMBS

NMBS waarschuwt voor lange wachttijden op het station voor reizigers die naar de Belgische kust afreizen. Door het mooie weer dat dit weekend voorspeld wordt, worden er extra passagiers verwacht. Daarnaast is de capaciteit beperkt, omdat Infrabel werken uitvoert tussen Gent en Brugge.

Tussen Gent en Brugge worden een  derde en vierde spoor aangelegd. Daarvoor wordt zowel aan de bovenleiding, de seininrichting als het spoor gewerkt. Op dit traject is onder andere spooraannemer Mobix actief voor Infrabel.

Daarnaast voert de infrastructuurbeheerder op hetzelfde spoortraject resterende bouwkundige werken uit en vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats. Ook werkt Infrabel op deze lijn aan de uitrol van het Europese beveiligingssysteem ETCS.

Treinverkeer op spoorlijn 50A Brugge gestremd

Door deze werken kunnen er dit weekend geen treinen rijden op spoorlijn 50A tussen de stations Gent-Sint-Pieters en Brugge. Daardoor rijden er minder treinen van en naar de kust dan normaal. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, past NMBS de treindienst aan en zet ze ook vervangbussen in.

Tegenover het verminderde aanbod, wordt een grotere vraag verwacht. De weersvoorspellingen voor dit weekend zijn uitstekend en de verwachting is dat mensen massaal naar de Belgische kust afzakken. “Daardoor kan het drukker worden dan normaal op de trein en zullen reizigers mogelijk langer moeten wachten in het station vooraleer ze een trein kunnen nemen waarop nog plaatsen beschikbaar zijn”, laat NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman weten.

Het vervoersbedrijf raadt mensen die met de trein naar de kust willen dan ook aan hun reis goed voor te bereiden.

Spoorwerkzaamheden

Ook tijdens de weekenden van 11 en 12 september, 25 en 26 september 2 en 3 september en 9 en 10 oktober werkt Infrabel aan het spoor tussen Gent en Brugge en is er een aangepaste treindienst van kracht.

Hieronder een overzicht van de aangepaste treindiensten naar aanleiding van de werken aan spoorlijn 50A.

  • De IC-treinen tussen Genk en Blankenberge en tussen Eupen en Oostende worden omgeleid tussen Gent en Brugge en zijn daardoor tot 20 minuten langer dan normaal onderweg.
  • De IC-treinen tussen Antwerpen-Centraal en Oostende rijden niet verder dan Gent-Sint-Pieters. Wie vanuit Antwerpen naar Oostende wil, moet in Gent-Sint-Pieters overstappen op een andere trein.
  • De IC-treinen tussen Brussels Airport-Zaventem en Knokke rijden niet verder dan Gent-Sint-Pieters. Wie van en naar Knokke wil, moet in Brugge overstappen op een pendeltrein die heen en weer rijdt tussen Brugge en Knokke.
  • Dit weekend rijden er geen treinen van en naar het station Zeebrugge-Strand. NMBS zet tussen Brugge en Zeebrugge-Strand vervangbussen in.
  • Tussen Gent-Sint-Pieters en Brugge rijden er vervangbussen. Deze bussen stoppen in Drongen, Landegem, Hansbeke, Bellem, Aalter, Maria-Aalter, Beernem en Oostkamp.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal