FR NL

Infrabel werkt aan het spoor tussen Roosendaal en Antwerpen

Infrabel heeft september uitgetrokken voor onderhoud aan spoorlijn 12 tussen Antwerpen en Essen. Dit baanvak maakt onderdeel van de spoorlijn tussen Roosendaal en Antwerpen. Behalve de vervanging van een spooroverweg in Essen, wordt er onderhoud uitgevoerd aan de bovenleiding en worden kleine stukken rails, waar scheurtjes in zitten, vervangen.

Tijdens twee weekenden in september wordt spoorlijn 12, van Antwerpen naar de Nederlandse grens in Essen, onder handen genomen. “De belangrijkste werken die we daar uitvoeren, is de vernieuwing van de overweg Heikantstraat in Essen. Deze overweg is einde levensduur en aan vervanging toe”, vertelt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken.

Volledige vernieuwing overweg

De overweg wordt volledig vernieuwd: de spoorstaven worden vervangen, de overweg wordt uitgraven waarna een nieuwe grondlaag wordt aangebracht en nieuwe dwarsliggers en ballast worden geplaatst. “Door deze vernieuwing wordt de overweg onderhoudsvriendelijker. Dat wil zeggen dat we die overweg in de toekomst minder vaak zullen moeten sluiten voor onderhoudswerken”, verklaart Baeken.

Groenbeheer om bovenleidingen vrij te houden

Tijdens de vervanging van de overweg, worden op lijn 12 ook andere werken uitgevoerd aan de bovenleidingen en aan het spoor. Bij de bovenleiding gaat het om groenbeheer en worden takken die te dicht bij de bovenleiding komen, gesnoeid. “Bij het spoor zullen we stukken rails waar kleine scheurtjes inzitten, vervangen. Deze minuscule scheurtjes zijn nu nog geen probleem, maar die kunnen op termijn wel voor problemen zorgen en leiden tot spoorstaafbreuken”, voegt Baeken toe.

Infrabel meettrein controleert op haarscheurtjes

Om dit preventief tegen te gaan wordt de Infrabel-meettrein ingezet die met ultrasone meetapparatuur de sporen scant. Wanneer er een fout in de spoorstaaf wordt vastgesteld, wordt dit opgeslagen (met gps-coördinaten) in een gegevensbank. Op basis van deze data kunnen de onderhoudsploegen ter plaatse gaan om herstellingen door te voeren.

Strategisch, druk bereden spoorlijn

Door de werkzaamheden is het treinverkeer gestremd op de weekenden van 4-5 en 11-12 september en zet de NMBS vervangbussen in. Lijn 12 is een druk bereden spoorlijn en onderdeel van de spoorlijn tussen Roosendaal en Antwerpen. Baeken: “Het is hierdoor niet zo evident om hier buitendienststellingen te krijgen. Dit moet lang op voorhand overlegd worden met onze klanten en buitenlandse infrabeheerders (Nederland en Duitsland).

De lijn 12 dient ook als omleidingsweg voor bijvoorbeeld de hogesnelheidslijn tussen Antwerpen en Amsterdam Centraal. Naast reizigerstreinen is de lijn ook zeer in trek bij goederentreinen.

Auteur: Jerom Rozendaal