FR NL
vaccinatiepunt Centraal Station Brussel

Reportage: NMBS zet zich in voor vaccinatiecampagne

vaccinatiepunt Centraal Station Brussel

NMBS zet zijn beste beentje voor in de Belgische vaccinatiecampagne. De vervoersorganisatie heeft drie stations en het treinmuseum in Brussel uitgerust met een vaccinatiepunt. Borden op het station wijzen de weg naar de prik. Ook met krantenadvertenties probeert het staatsbedrijf de aandacht van het publiek te trekken.

Het is niet druk op het vaccinatiepunt op Kantersteen 16, nabij het Centraal Station in Brussel als wij er een bezoekje brengen. Het vaccinatiepunt is al vanaf zeven uur ’s ochtends open, maar rond negen uur heeft het medische personeel nog maar twee prikjes gezet. Twee vrouwen aan de ingang zijn druk doende een derde persoon in te schrijven.

Inschrijving op vaccinatiepost op Brussel Centraal Station

52 mensen gevaccineerd op eerste dag

“Het bestaan van de NMBS vaccinatiepunten zijn nog niet heel goed bekend en daarbij verwachten wij de meeste mensen in de middag na hun werk”, vertelt de onthaalmedewerkster. Zij geeft aan dat het centrum op dinsdag officieel geopend werd. “Die dag hebben we 52 mensen geprikt. Een mix van profielen.”

Om de naamsbekendheid te vergroten adverteert de NMBS bijvoorbeeld in de treinkrant Metro, waar het een kwart pagina vult met een advertentie. Op het station zijn tal van signalisatieborden opgesteld. De borden wijzen de weg naar het vaccinatiecentrum en hebben ongetwijfeld ook een marketingfunctie.

Medisch personeel dat prikt in vaccinatiecentrum Brussel Centraal Station

Andere vaccinatieposten volgen deze maand

Behalve Brussel Centraal heeft de NMBS nog drie andere vaccinatiepunten voorzien. Aan het station van Brussel-Zuid is vanaf 16 september een vaccinatiebus beschikbaar die is geparkeerd op de parking van de Frankrijkstraat/Onderwijsstraat in Sint-Gillis. Op maandag volgt op Station Zuid volgens een vast vaccinatiepunt in de Hortagallerij. Het laatste vaccinatiepunt is later deze week gepland in Train World, het museum van de NMBS bij het station van Schaarbeek.

Borden op Centraal Station Brussel wijzen de weg naar het vaccinatiepunt

De keuze voor de NMBS-locaties in Brussel lijkt niet toevallig. Het Brusselse Hoofdstedelijke gewest kent een vaccinatiegraad van net iets meer dan zestig procent en loopt daarmee sterk achter bij het Waalse en Vlaamse gewest. In de strijd om meer Brusselaren te bereiken, zijn recent ook al vaccinatiecentra in winkelcentra opgericht.

NMBS wil bijdragen aan verhoogde vaccinatiegraad

“Door de stations Brussel-Zuid en Brussel-Centraal en het museum Train World in Schaarbeek ter beschikking te stellen voor de inrichting van vaccinatiecentra, wil NMBS bijdragen aan de maatschappelijke inspanning om het percentage gevaccineerden onder de bevolking te verhogen. Samen gevaccineerd, samen beter beschermd”, laat Sophie Dutordoir, CEO van NMBS weten.

NMBS-advertentie vaccinatiepunten op stations in Brussel

Ook vaccinatiemogelijkheden voor personeel

Ook voor het personeel doet NMBS een extra inspanning om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk op te krikken. Personeel van NMBS en ook Infrabel kan zich laten inenten in het vaccinatiecentrum in de gebouwen van HR Rail in Brussel. Zij kunnen daar elke donderdagochtend en -middag terecht en krijgen hiervoor vier halve vaccinatiedagen vrij tussen 9 tot 30 september 2021.

De vaccinatiepunten in de Brusselse NMBS locaties blijven open tot minstens eind oktober.

Lees ook: Brusselse treinstations ingericht als vaccinatiecentrum

Auteur: Jerom Rozendaal