FR NL
Koker fietstunnel in Asse geplaatst

Tunnelkoker van 300 ton onder de sporen geschoven in Asse

Koker fietstunnel in Asse geplaatst @ Infrabel

Infrabel heeft afgelopen weekend de tunnelkoker van de fiets- en voetgangerstunnel ter hoogte van de Voetweg in Asse onder de sporen geschoven. De installatie van de driehonderd ton wegende koker is een belangrijke stap in de realisatie van de tunnel die een belangrijke schakel vormt in de fietssnelweg tussen Asse en Brussel. Infrabel investeert 1,4 miljoen euro in een nieuwe fietstunnel.

In april dit jaar is Infrabel gestart met de voorbereidende werken voor de bouw van een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel ter hoogte van de Voetweg in Asse en dit weekend is een belangrijke horde genomen. Vrijdagnacht hebben spoorwerken de sporen plaatselijk weggehaald om vervolgens een zone uit te graven voor de plaatsing van de koker.

Koker op zijn plaats geschoven

Deze ter plaatste gemaakte betonnen koker van 14 meter lang, 5 meter breed, 4,7 meter hoog en 300 ton zwaar, is zaterdag op zijn plaats geschoven. Om deze werken veilig uit te kunnen voeren, was het treinverkeer tijdens het weekend onderbroken tussen Jette en Opwijk. De fiets- en voetgangerstunnel,  die een overweg vervangt, past in de strategie van Infrabel die erop gericht is zoveel mogelijk overwegen te vervangen voor alternatieven.

Verbetering veiligheid en stiptheid treinverkeer

Het vervangen van de bovengrondse spooroversteekplaats door een fietstunnel moet resulteren in een grotere veiligheid en stiptheid van het treinverkeer. “Tevens heeft het vooral voordelen voor de lokale mobiliteit en verkeersveiligheid in Asse”, laat de infrastructuurbeheerder weten. Dankzij de nieuwe tunnel zullen fietsers op een veilige manier de spoorweg kruisen en wordt de bestaande overweg afgesloten.  Alle werken zouden volgens de huidige planning tegen de zomer van 2022 afgerond zijn.

Koker van de nieuwe fietstunnel in Asse wordt op zijn plaats geschoven

“Ik ben heel blij met dit mooie mobiliteitsproject in samenwerking met het Vlaams Gewest via het fietsfonds, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Asse, zei Benoît Gilson, CEO van Infrabel, op werfbezoek in Asse. “De nieuwe fiets- en voetgangerstunnel komt bovendien ook de veiligheid, stiptheid en capaciteit van de spoorlijn tussen Dendermonde en Brussel ten goede.”

1,6 km nieuwe Fietssnelweg

Na de aanleg van de tunnel die als kantwissel voor de fietssnelweg tussen Asse en Brussel dient, wordt er naast de sporen 1,6 kilometer nieuwe F212 aangelegd tussen de Spoorwegbaan en de N9. De fietssnelweg krijgt verlichting over het hele traject. Ter hoogte van de vroegere overweg in de Sleutelbloemstraat komt een aangenaam rustpunt met picknickplek. De overweg Breukeleer wordt afgesloten na de realisatie van de fietssnelweg.

“We willen een fietsreflex aanwakkeren waarbij de autosleutel wordt ingeruild voor de fiets”, vertelde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters ter plaatsen. “Veilige en comfortabele fietsinfrastructuur, waaronder fietssnelwegen, zijn hiervoor een must. Zeker voor functionele verplaatsingen en woon-werkverkeer spelen fietssnelwegen een belangrijk rol. Vlaanderen wil hierin echt een partner zijn voor lokale besturen.”

Investering van 1,4 miljoen

Infrabel investeert  1,4 miljoen euro in een nieuwe fietstunnel. Via een subsidie uit het fietsfonds investeren het Vlaams Gewest en de provincie elk 419.473 euro in de toegangen en een nieuw aansluitend stuk F212, de fietssnelweg tussen Asse en Brussel.

Lees ook: Fietstunnel vervangt bovengrondse overgang in Asse

Auteur: Jerom Rozendaal