FR NL
Werken aan de tramlijn op de Linkeroever in Antwerpen

Aanleg nieuwe tramlijn Antwerpse Linkeroever in volle gang

De bouw van een nieuwe tramverbinding op de Blancefloerlaan in Antwerpen is in volle gang. De tramlijn met een lengte van 2,4 kilometer gaat de huidige, verzakte infrastructuur vervangen. Op het terrein werken Frateur – De Pourcq, Franki Foundations, Taveirne en BESIX Infra samen in opdracht van De Lijn.

Een groep van twintig spoorwerkers werkt sinds maart van dit jaar aan de traminfrastructuur op de Blancefloerlaan, op de Antwerpse Linkeroever. De nieuwe tramlijn wordt naast de bestaande infrastructuur gebouwd om het tramverkeer niet lange tijd te storen. Behalve de tramsporen worden ook de haltes vernieuwd vanaf de halte Halewijn tot net voor de halte P+R Linkeroever.

Werken aan de tramlijn op de Linkeroever in Antwerpen

Aansluiting op bestaande netwerk

Volgens de planning van De Lijn moeten de werken, die in maart van dit jaar begonnen zijn, eind dit jaar in grote lijnen klaar zijn. In het verlengd Allerheiligenweekend wordt het nieuwe spoor aangesloten op de bestaande infrastructuur. Van zaterdag 30 oktober tot maandag 1 november zullen er dan ook geen trams rijden op de as Centraal Station – Linkeroever – Melsele. Vanaf dinsdag 2 november zullen de trams op hun nieuwe bedding rijden.

In de volgende fases worden de werken aan de tram- en bushalten voorgezet en zullen de oude sporen afgebroken worden. Het kruispunt gaat hierdoor nog een laatste maal voor een korte periode dicht. De groenaanleg en detailafwerking van de nieuwe infrastructuur is gepland voor begin volgend jaar.

Fundering met diepe palen tegen verzakking

Reden van de spoorvernieuwing was de verzakking van de huidige infrastructuur door de losse leemgrond die hier ligt. Om dit probleem op te vangen is er nu een fundering met diepe palen voorzien.

Compliment van buurtbewoner

De bedrijvigheid van de spooraannemers is ook de buurt niet ontgaan. Een buurtbewoner heeft spoorwerkers een bericht gestuurd waarin hij hen complimenteert met de vorderingen. Aannemer BESIX Infra heeft de brief op social media gedeeld. “Hoewel de werken uiteraard een aantal ongemakken geven voor iedereen, moet ik zeggen dat de werken zeer gestructureerd verlopen en dat het een aangenaam zicht is om de vorderingen te volgen. Men is op veel  plaatsten tegelijkertijd bezig en dat geeft je als buurtbewoner duidelijk het gevoel dat men een strak tijdschema volgt”, aldus de buurtbewoner.

Bij de werken rond de Blancefloerlaan in Antwerpen werken teams van Frateur – De Pourcq, Franki Foundations, Taveirne en BESIX Infra samen.

Lees ook: De Lijn reviseert oudste roltrappen in Antwerpse metrostation

Auteur: Jerom Rozendaal