FR NL
Twee nieuwe tramlijnen in Gent

Twee nieuwe tramlijnen onderdeel Gents mobiliteitsplan van 465 miljoen euro

Vlaanderen trekt 465 miljoen euro uit om de mobiliteit in Gent aan te pakken. De infrastructurele werken concentreren zich rond het station Gent-Dampoort waar een  tunnel de huidige rotonde moet vervangen. Onderdeel van de maatregelen zijn ook twee nieuwe tramverbindingen waardoor de verbindingen tussen stations en het centrum moeten verbeteren. 

Vlaams minister Lydia Peeters noemt Gent-Dampoort een van de meest complexe verkeerssituaties in Vlaanderen en er wordt al sinds de jaren zeventig onderzocht hoe de doorstroming van het verkeer verbeterd kon worden.

“Er lagen voor de herinrichting van de Dampoort nog twee alternatieven op tafel: een tunnel of een gelijkvloers kruispunt. We hebben uiteindelijk gekozen voor de tunnelvariant omdat een tunnel de verkeersveiligheid en doorstroming op dit knooppunt enorm zal verhogen en zal bijdragen aan de stadvernieuwing rondom het station Dampoort”, vertelt Peeters. Zij baseert haar keuze voor de tweebaans tunnel over een lengte van bijna 500 meter onder andere op positief advies van zowel De Lijn, NMBS als Stad Gent.

Buslijn wordt tramlijn

Samen met de ondertunneling van de kleine ring ter hoogte van Gent-Dampoort wordt ook buslijn 7 omgevormd tot een nieuwe tramlijn tussen Gent-Dampoort en Gent-Sint-Pieters tot aan het Parkbos. De nieuwe tramverbinding heeft een totale lengte van ongeveer 10 kilometer waarvan 7 kilometer nieuwe traminfrastructuur en 3 kilometer bestaande infrastructuur van tramlijn 1. Binnen dit project wordt ook het kruispunt Heuvelpoort en Museumplein heraangelegd.

Tramlijn 4 verlengd

Tramlijn 4 wordt ook verlengd van het Neuseplein, tot de Verapazbrug tot de Dampoort via de Oude Dokken, over een afstand van 1,5 kilometer. De tramverlenging Oude Dokken vraagt een aanpassing van de bestaande traminfrastructuur en het ontdubbelen van de bestaande tramlijn 4: een noord-zuid tramlijn met eindhalte ter hoogte van de Muidebrug, en een oost-west tramlijn met eindhalte ter hoogte van de Dampoort. Het ontdubbelen van tramlijn 4 betekent ook de heraanleg van de Voormuide en het Neuseplein.

“Stap richting realisatie modal shift”

“Het vertrammen van Lijnen 4 en 7 zorgt voor een snelle en frequente verbinding tussen het stadscentrum en elk station. In de toekomst zullen dan ook meer reizigers zich op een vlotte manier kunnen verplaatsen door Gent. Weer een stap dichter bij het behalen van de modal shift naar duurzame verplaatsingen in Gent”, vertelt Vlaamse minister Peeters.

Het is vooralsnog onduidelijk wanneer de werken starten. Wel maakte de Vlaamse regering een raming van de kosten bekend: 465 miljoen euro.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal