FR NL

Traagste Antwerpse tram rijdt 11 kilometer per uur

De Antwerpse tramlijnen halen tijdens de spitsuren gemiddeld zo’n 16 kilometer per uur, terwijl de bovengrondse verbindingen het nog slechter doen. De traagste tramlijn haalt 11 kilometer per uur. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid en Antwerps fractieleider van Groen Imade Annouri opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Imade Annouri is in de Antwerpse gemeenteraad een vurig pleitbezorger voor een hervorming van het openbare vervoer. De vermenging van fietsers, auto’s, vrachtauto’s en trams en bussen op de Antwerpse straten leidt tot een enorme vertraging van de doorstroom, stelt hij.

Langzamer dan de fiets

Uit cijfers die hij opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters bleek dat alles Antwerpse tramlijnen samen tijdens de spitsuren maar 16 kilometer per uur halen. Deze gemiddelde snelheid wordt nog opgekrikt door de ondergrondse tramlijnen.

Als we naar de bovengrondse lijnen kijken, halen deze een gemiddelde snelheid van 13 kilometer per uur tijdens de spits. De traagste verbinding is tram 11. Deze haalt 11 kilometer per uur en is daarmee langzamer dan een fietser.

Weren auto’s leidt tot betere doorstroom trams

“Elke pendelaar wéét dat trams en bussen traag zijn. Maar dit is nog erger dan verwacht”, stelt Imade Annouri in Het Laatste Nieuws. “Iedereen staat zowat stil in het Antwerpse verkeer. Deze stad schreeuwt om een andere mobiliteit. Momenteel zitten we in een vicieuze cirkel.”

Annouri is een voorstander om auto’s te weren uit delen van de Antwerpse binnenstad. Volgens hem heeft bijvoorbeeld Gent aangetoond dat het weren van auto’s in de binnenstad niet heeft geleid tot een mindere bereikbaarheid. “Maar de snelheid van trams en bussen ging er tot 20 procent op vooruit.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal