FR NL
De overweg in Zeebrugge

Infrabel plaats toch een slagboom bij gevaarlijke overweg in havengebied

Infrabel heeft slagbomen geplaatst  bij een spoorwegovergang in Zeebrugge, nadat deze overweg eerder dit jaar in het nieuws kwam vanwege meerdere ongevallen. Het gaat om een proefproject waarbij er een koppeling is gemaakt tussen de signalisatie aan de overweg en de weg.

Op de spooroverweg in de Margareta van Oostenrijkstraat in het havengebied van Zeebrugge hebben in de afgelopen periode meerdere ongelukken plaatsgevonden. Dit was voor het International Car Operators Terminals (ICO) dat vlakbij de overweg gelegen is, aanleiding om aan de bel te trekken.

Geen slagbomen in havengebieden

Nadat ICO van Infrabel te horen kreeg dat de spoorwegbeheerder in havengebieden geen slagbomen installeert, nam het bedrijf het heft in eigen handen. In mei heeft ICO zelf een slagboom aangelegd. Deze slagboom staat op de weg voor de overweg en maakt geen onderdeel uit van de overweginstallatie.

Uiteindelijk heeft ook Infrabel eieren voor zijn geld gekozen en samen met ICO en de Haven van Zeebrugge bijkomende veiligheidsmaatregelen uitgewerkt. Infrabel heeft slagbomen geplaatst, gekoppeld aan verkeerslichten en een ICO-slagboom. “Het gaat om een  proefproject waarbij er een koppeling is tussen de signalisatie aan de overweg en de weg”, laat een woordvoerder van Infrabel weten. Ook zijn er andere maatregelen genomen als wegmarkeringen, verkeerslichten en snelheidsbeperkingen.

Auto’s met de trein afgevoerd

ICO maakt bij haar havenoperaties veelvuldig gebruik van het spoor voor het achterlandvervoer. Het logistieke bedrijf is gespecialiseerd in de afhandeling van auto’s. Auto’s die voor heel Europa bedoeld zijn komen in de haven van Zeebrugge per zeeschip binnen en worden op de terminal van Zeebrugge op de trein gezet voor doorvervoer.

Lees ook: Bedrijf in haven Zeebrugge heeft zelf slagboom geïnstalleerd bij gevaarlijke spoorwegovergang

Auteur: Jerom Rozendaal