FR NL
Roodlichtcamera’s detecteren via nummerplaatherkenning bestuurders die rood licht negeren

Infrabel plaatst camera’s om verkeersstromen bij overwegen vast te leggen

Infrabel heeft in Lede en Wichelen een aantal camera’s geplaatst. De camera’s zijn onderdeel van een mobiliteitsstudie die de verkeersstromen in de buurt van overwegen in kaart moeten brengen. Doel van dit onderzoek is spooroverwegen waar mogelijk te sluiten.

Het Belgische spoornet is volgens Infrabel een van de drukst bereden netten in Europa en heeft 1.662 overwegen. “Overwegen vormen aandachtspunten op ons net, omdat ze een impact hebben op de veiligheid, stiptheid, onderhoudslast en capaciteit”, zegt Infrabel-woordvoerder Charlotte Verbeke. Om deze redenen wil Infrabel, waar het kan overwegen sluiten en of vervangen door een brug tunnel, parallelweg of fietspad.

Mobiliteitsstudie in Lede

Een van de regio’s die nu onder de loep worden genomen is de Oost-Vlaamse gemeente Lede. Hier is Infrabel in samenspraak met de gemeente Lede overeengekomen om een mobiliteitsstudie op te starten. Doel is de verschillende verkeersstromen in de gemeente in kaart te brengen en vervolgens het streefbeeld overwegen op te kunnen maken op basis van deze gegevens.

De plaatsing van de camera’s hebben dus te maken met deze lopende mobiliteitsstudie. Ook buiten de gemeente zijn er camera’s geplaatst. In Wichelen stonden ook camera’s met als doel verkeersstromen in beeld te brengen.

Lees ook: Infrabel start procedure voor afschaffing zeven overwegen in Bilzen

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal