FR NL
Spoorstaven worden uit elkaar getrokken en dwarsligger verwijderd

250 miljoen euro extra naar spoor in nieuw begrotingsakkoord

De Belgische regeringscoalitie heeft dinsdag een begrotingsakkoord bereikt. Het spoor ontvangt de komende drie jaar 250 miljoen extra om de aantrekkingskracht van het openbaar vervoer te vergroten en meer mensen naar de trein te lokken. 

Het begrotingsakkoord dat dinsdag is overeengekomen bevat zo’n honderd maatregelen, waarbij zeker ook een aantal spraakmakende besparingen in het oog springen. Zo moeten professionele voetballers meer belasting gaan betalen en wil de regering meer langdurig werklozen aan het werk helpen.

Naast twee miljard euro aan besparingen investeert de regering ook een flink bedrag. Het gaat om in totaal een miljard euro, waarvan 250 miljoen euro naar het spoor gaat. Dat geld komt bovenop de 1,25 miljard euro die al voorzien was, naar aanleiding van het Europees relancegeld.

Eerder was er al 3685 miljoen euro voor het spoor voorzien in het regeerakkoord van vorig jaar. De extra investering in het spoor moet zorgen voor  meer treinen, toegankelijkere stations, de invoering van nachttreinen, een betere lijn tussen Brussel en Luxemburg en een verdubbeling van het goederenvervoer.

De regering hoopt tegen 2030 het spoorvervoer te verdubbelen. Dat moet 15.000 vrachtwagens van de weg halen, de files helpen oplossen en minstens een miljoen ton CO2 besparen, werd op maandag op een persconferentie meegedeeld.

Taks op korte afstandsvluchten

Petra De Sutter (Groen) sprak over een “groene begroting” die een modal shift van het vervoer beoogt. Om een verduurzaming van het transport te bereiken, wordt naast de investeringen in het spoor een taks opgelegd aan korte afstandsvluchten. De zogenaamde inscheeptaks komt neer op een à twee euro per vlucht, voor vluchten minder dan vijfhonderd kilometer. Het idee hierachter is dat het spoor een prima modaliteit is voor korte afstanden. Ook uitfasering van subsidies voor professionele diesel moet de overstap naar spoorvervoer vergroten.

“Mooie stappen, maar gemiste kans”

Belangenvertegenwoordigers die het spoorvervoer een warm hard toe dragen, spreken van “goede stappen, maar een gemiste kans”. Zo stelt Bond Beter Leefmilieu (BBL) dat de kloof tussen het potentieel en de effectieve maatregelen nog erg groot is. “De afstandslimiet tot vijfhonderd kilometer laat vluchten naar pakweg Berlijn en Genève buiten schot, afstanden die nochtans perfect met de trein te doen zijn.”

Ook worden de fossiele subsidies niet genoeg  teruggeschroefd volgens de organisatie: “Het totale bedrag aan fossiele subsidies voor vrachtvervoer en luchtvaart is een veelvoud van wat de begroting nu in het vizier heeft. Kortingen op accijnzen voor professionele diesel belopen 981 miljoen per jaar; btw-vrijstellingen voor vliegtickets klokken af op 446,5 miljoen per jaar.”

Auteur: Jerom Rozendaal