FR NL
werkzaamheden aan het spoor tussen Oudenaarde en Ronse

Infrabel weerlegt kritiek op stilleggen treinvervoer voor spooronderhoud

Infrabel grijpt de herfstvakantie aan om de spoorlijn tussen Brugge en Oostende aan te pakken. Tijdens de eerste week van november zijn onderhoudswerken en plaatselijke vernieuwingen van de bovenleiding voorzien. Het stilleggen van het treinverkeer komt de spoorinfrabeheerder op kritiek te staan van de stad Oostende. Infrabel geeft aan de hinder voor het treinverkeer juist hebben willen beperken door deze planning. 

Oostende-burgemeester Bart Tommelein reageert in de Vlaamse media verbolgen over de geplande buitendienststelling van het treinverkeer tussen Brugge en Oostende in het eerste weekend van november. Infrabel zou onvoldoende rekening houden met de toeristenstromen die naar de kustplaats afzakken.

Minder treinverkeer en minder toeristen

Infrabel geeft in een reactie aan dat juist de herfstvakantie is uitgekozen voor groot onderhoud van de spoorverbinding omdat het dan minder druk is op het gebied van treinverkeer. “En ook omdat in die periode de kans groter is op minder goed weer en er dus minder impact is op het toerisme dan bijvoorbeeld tijdens de lente- of zomervakanties”, aldus Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Hij geeft aan dat deze werkzaamheden al enige jaren geleden samen met vervoerder NMBS zijn ingepland.

Door het werk te bundelen in de periode van ruim een week kan volgens de spoorbeheerder worden voorkomen dat het werk over een 15-tal werkweekends, gespreid over meerdere jaren, zou worden uitgevoerd. Daardoor is er volgens de spoorbeheerder minder hinder voor het treinverkeer. Daarnaast zouden de werkzaamheden nodig zijn, omdat de bovenleiding tussen Oostende en Jabbeke op het einde van zijn levensduur zit.

Bovenleidingen, ballast en overwegen aangepakt

Tevens zijn er onderhoudswerken voorzien uit tussen Jabbeke en Brugge, onder meer aan de ballast. Ook worden er twee overwegen in Brugge vernieuwd. “Tijdens deze spooronderbreking combineert Infrabel een maximum aan werkzaamheden om op een zo kort mogelijke periode zo veel mogelijk spoorinfrastructuur te kunnen moderniseren”, klinkt het tot besluit.

De werkzaamheden zorgen ervoor dat de spoorlijn 50a van Brussel naar Oostende vanaf 30 oktober tot en met zondag 7 november plaatselijk onderbroken zal zijn. De NMBS zet vervangend busvervoer in tussen Brugge en Oostende. De treinen worden omgeleid naar Blankenberge.

Auteur: Jerom Rozendaal