FR NL
Overweg bij het station van Bertrix, bron: Google Maps

Infrabel experimenteert met waarschuwingsalarm aan Waalse overweg

Bron: Google Maps

Spoorinfrabeheerder Infrabel voert op dit moment een test uit met een waarschuwingssysteem bij een overweg in het Waalse Bertrix. Er gaat een alarm af wanneer een weggebruiker een gesloten slagboom aan een overweg negeert. Dit laat Infrabel desgevraagd weten.

Tot eind november is de overweg nabij het station van Bertrix, in de provincie Luxemburg uitgerust met het waarschuwingssysteem. De maatregel is in het bijzonder gericht op de zwakke weggebruiker, voetgangers en fietsers. Deze zouden bij het sluiten der slagbomen soms denken dat zij slalommend het spoor nog kunnen oversteken. Als zij nu een bepaalde lijn overschrijden, gaat er een alarm af.

Voor de plaatsing in Bertrix werd het systeem getest in Waals-Brabant en Namen. Infrabel meldt dat de eerste resultaten bemoedigend zijn.

Mogelijk uitrol over hele land

Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit geeft dat het om een testproject gaat dat vooralsnog alleen in Wallonië plaatsvindt. Na verloop van tijd zal het project geëvalueerd worden en mogelijk uitgerold worden in de rest van het land.

Sluiting van overwegen

Het proefproject vormt onderdeel van een campagne van Infrabel om de veiligheid aan overwegen te verbeteren. Overwegen behoren tot zwakke plekken in de spoorinfrastructuur als het gaat om veiligheid. Jaarlijks vinden er tientallen ongevallen plaats. De spoorbeheerder streeft er daarom na om zoveel mogelijk overwegen te sluiten en vervangen voor alternatieven.

Lees ook: Kritiek brengt sluiting spooroverwegen op politieke agenda

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal