FR NL
Mobix vervangt 14 kilometer bovenleiding in negen dagen

14 kilometer bovenleiding tussen Brugge en Oostende in ‘recordtempo’ vervangen

Een team van Mobix medewerkers en onderaannemers heeft twee keer zven kilometer bovenleiding vernieuwd tussen Brugge en Oostende. Hiermee is volgens opdrachtgever Infrabel een record gevestigd. Spoorlijn 50a is maandag weer in dienst genomen na intensieve werken in de herfstvakantie.

Tijdens de herfstvakantie is de spoorlijn tussen Brugge en Oostende grondig onder handen genomen. Zo zijn er tussen Jabbeke en Brugge onderhoudswerken uitgevoerd aan de ballast. Ook worden er twee overwegen in Brugge vernieuwd. De grootste klus was echter de vervanging van bovenleidingen over een lengte van veertien kilometer.

Door de klus in negen dagen te klaren, hebben de spoorwerkers volgens Gert Schevernels, regiohoofd Noordoost-België bij Infrabel, een record gebroken. “14 kilometer in 9 dagen is indrukwekkend en een nieuw Belgische record.”

Mobix vervangt 14 kilometer bovenleiding tussen Brugge en Oostende

Versnelling vereist van vernieuwing Belgische bovenleidingen

Volgens Schevernels is het zaak om een versnelling hoger te schakelen met de vernieuwing van bovenleidingen in Belgie. “Elektrificatie en vernieuwing van de bovenleiding moet versneld worden als we de klus willen klaren voordat het einde van de levenscyclus bereikt is. De meeste van onze hoofdlijnen hebben bovenleiding die van voor de wereldtentoonstelling in Brusse van 1958 stammen.”

Het regiohoofd van Infrabel erkent dat het stilleggen van het spoorverkeer een negatief effect heeft op de capaciteit van het spoor, maar beter is om de werkzaamheden in één keer uit te voeren.

Politieke kritiek op stilleggen treinverkeer

Hij reageert hiermee indirect op eerdere kritiek van Oostende-burgemeester Bart Tommelein. Deze had verbolgen gereageerd over de geplande buitendienststelling van het treinverkeer tussen Brugge en Oostende. Infrabel zou onvoldoende rekening houden met de toeristenstromen die naar de kustplaats afzakken.

Lees ook: Infrabel weerlegt kritiek op stilleggen treinvervoer voor spooronderhoud

Auteur: Jerom Rozendaal