FR NL
Politiecontrole spooroverweg

Maatregelenpakket moeten veiligheid op spoorwegovergangen verbeteren

Politiecontrole spooroverweg@Infrabel

De verbetering van de veiligheid aan overwegen is opgenomen in het federaal plan voor de verkeersveiligheid. In dat plan, dat voor het eerst is opgesteld, zijn in totaal 32 maatregelen opgenomen die het aantal verkeersslachtoffers in België naar nu moet terugbrengen. Zo wil men de procedure voor het opheffen van overwegen verbeteren en de wetgeving aanpassen om het gebruik van ANPR-camera’s toe te laten voor controle.

In 2020 stierven er in ons land 499 mensen bij een verkeersongeluk. Om dit aantal terug te brengen en naar nul te reduceren, is het federaal plan gemaakt. De ministers George Gilkinet van Mobiliteit, Vincent Van Quickenborne van Justitie en Annelies Verlinden van Binnenlandse Zaken hebben deze maand hun handtekening gezet onder het plan plan ‘Federaal plan voor verkeersveiligheid 2021-2025’.

Jaarlijks 50 ongevallen op overwegen

De 32 maatregelen die in het plan worden voorgesteld om tot een verbetering van de verkeersveilheid te komen, zijn ontstaan op basis van de aanbevelingen van de federale Verkeersveiligheidscommissie en de inbreng van burgers. Als belangrijkste gevaren op de weg worden genoemd: mobiele telefoons achter het stuur, veiligheid aan overwegen, recidivisme en rijden onder invloed.

De verbetering van de veiligheid bij overwegen is dan ook een van de 32 maatregelen in het plan. Elk jaar gebeuren er ongeveer 50 ongevallen op overwegen, waarbij tot tien doden vallen. Volgens de beleidsmakers worden de ongevallen in 90 procent veroorzaakt door het gedrag van weggebruikers, onder meer door  onvoorzichtigheid en nalatigheid. In samenwerking met Infrabel zijn verschillende acties lopende of gepland om de veiligheid van overwegen te verhogen.

Signalering, controle en handhaving

Zo wil met verbetering brengen in de procedure voor het opheffen of aanleggen van overwegen en van de instrumenten om het “gevaarlijke karakter” van een overweg objectief te beoordelen. Het beleid van Infrabel is er al jaren op gericht om overwegen zo veel als mogelijk te vervangen voor alternatieven. Vaak roept de sluiting van spooroverwegen lokaal protest op.

Tevens wil de regering werk maken van de aanpassing van wetgeving om dambordmarkeringen op spoorwegovergangen toe te staan en het gebruik van ANPR-camera’s toe te laten om de controle en bestraffing van het onrechtmatig gebruik van de overwegen te vergemakkelijken. Een derde middel om aantal overtredingen op overwegen terug te brengen is de invoering van een systeem van administratieve boetes voor inbreuken op de veiligheidsinrichtingen aan overwegen op de spoorwegen.

Modal shift verbetert verkeersveiligheid.

In het beleidsdocument wordt de dichtheid van het wagenpark genoemd als een van de reden voor het aantal ongevallen dat in België proportioneel hoger ligt dan in andere Europese landen. “Deze bevindingen maken duidelijk dat het verkeersveiligheids- en het mobiliteitsbeleid ontegensprekelijk met elkaar verbonden zijn. Een beleid van duurzame mobiliteit, van modal shift, van versterking van het spoor als ruggengraat van de mobiliteit en als alternatief voor de personenwagen, draagt ook bij tot de verkeersveiligheid.”

Het Federaal plan voor verkeersveiligheid 2021-2025 is hier te lezen.

Lees ook: 

Auteur: Jerom Rozendaal