FR NL
Grote Infrabel werf nabij Doornik

150 spoorwerkers werken aan renovatie spoorlijnen Doornik-Moeskroen/Lille

Bij Doornik zijn op dit moment zo’n 150 spoorwerkers aan het werk voor de renovatie van de spoorlijnen Doornik-Moeskroen (L75A) en Doornik-Lille (L94). Volgens spoorbeheerder Infrabel gaat het om het grootste spoorproject van dit moment dat op 6 december afgerond moet zijn.

Infrabel heeft ervoor gekozen om het treinverkeer op de trajecten Doornik-Moeskroen Doornik-Lille (FR) 96 dagen stil  te leggen om alle infrastructurele werken gelijktijdig uit te kunnen voeren. Volgens directeur Benoît Gilson gebeuren er op de verouderde spoorinfrastructuur steeds meer incidenten, waardoor een grootschalige vernieuwing belangrijk is.

De spoorvernieuwing bestaat uit twee delen. Van 30 tot en met 8 november werd er gewerkt tussen Moeskroen en Froyennes. En van 8 november tot 5 december ligt het treinverkeer stil vanwege werkzaamheden tussen Moeskroen en Doornik en tussen Doornik en Lille Flandres (FR).

96 kilometer spoor vernieuwt

“Door het treinverkeer drie maanden stil te leggen voor de werken, voorkomen we dat het treinverkeer gedurende drie jaar frequent gestoord wordt”, aldus Gilson die de werf maandag bezocht.  In 96 dagen wordt 76 kilometer spoor, 9 wissels vernieuwd en meer dan 30.000 houten dwarsliggers vervangen voor betonnen exemplaren.

Verder worden de bovenleidingen en ook de spoorsignalisatie onder handen genomen waardoor in 2024 op de trajecten ETCS uitgerold kan worden. Ook worden een aantal spooroverwegen vernieuwd of verwijderd en worden ook de perrons van de stations van Herzeeuw en Froyennes onder handen genomen.

Vijf bruggen onder handen genomen in regio Doornik

Bruggen hersteld

Er worden op de trajecten ook vijf bruggen hersteld, zoals de brug aan de Rue du Viaduc in Doornik. Aan dit bouwwerk, daterend uit 1920, is sinds 1947 geen groot onderhoud meer gepleegd. De spoorwerkers legden drainage aan en brachten een waterdichte coating op de zichtbare gewelven. Deze rubberen laag voorkomt infiltratie van water.

De totale investering voor de renovatie van deze twee lijnen bedraagt 32 miljoen euro.

Auteur: Jerom Rozendaal