FR NL

MIVB dient bouwverzoek in voor nieuwe tramlijn Noord-Brussel

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft een bouwaanvraag ingediend voor de toekomstige tram 10 in Neder-Over-Heembeek. Het gaat om een tramverbinding van 5,5 kilometer die Brussel-Noord beter moet verbinden met de rest van het Brusselse gewest.

Het project van tramlijn 10 in Neder-Over-Heembeek (NOH) gaat een nieuwe fase in. Na de impactstudie, de goedkeuring van het traject en de keuze voor de vervoerswijze tram door het Gewest en de gemeentebesturen in februari 2020, heeft MIVB vorige week de bouwaanvraag ingediend voor de aanleg van het 5,5 kilometer lange tracé.

“Tram 10 zal een doeltreffende oplossing bieden voor de ontsluiting van verschillende wijken”, aldus Elke Van den Brandt, minister van Mobiliteit van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest. “Het zal zorgen voor een veel betere doorstroming van het verkeer tussen het zuiden en het noorden van het gewest en zal ook de kwaliteit van de openbare ruimte voor de omwonenden verbeteren langs het 5,5 kilometer lange tramtraject.”

Omgeving nauw betrokken bij plannen

Behalve de aanleg van de tramrails wordt het project ook aangegrepen om de leefomgeving in de week te verbeteren. Zo zijn er ontspanningszones, pleinen, speelplaatsen en groene ruimten, gepland.

Bij de uitwerking van de plannen is overigens steeds een beroep gedaan op omwonenden. Zij hadden samen met handelaars, bedrijven, MIVB, de stad Brussel en andere institutionele organisaties zitting in een adviserend projectteam.

Start aanleg gepland voor najaar 2022

De aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning wordt nu door Urban Brussels geanalyseerd waarna een datum wordt vastgelegd voor het openbaar onderzoek dat iedereen gaat toelaten (omwonenden en overheid) om hun opmerkingen te maken op de plannen voor de heraanleg. Daarna volgt een overlegcommissie. Na afloop moet Urban Brussels advies geven en eventuele voorwaarden aangeven die in het project moeten worden opgenomen. Indien nodig zal de MIVB haar plannen aanpassen.

Zodra de vergunning is verleend, kunnen de wegwerkzaamheden beginnen. MIVB hoopt in het najaar te kunnen starten met de aanleg van de tramsporen.

Lees ook: Luchthaventram zal vanaf 2027 dagelijks ruim 10.000 reizigers gaan vervoeren

Auteur: Jerom Rozendaal