FR NL
Werken in Tournai op de lijn 94 Doornik-Rijsel

Spoorwerkzaamheden bij Doornik afgerond, treinvervoer hervat

Werken in Tournai op de lijn 94 Doornik-Rijsel@Infrabel

Deze week is het treinverkeer op de lijnen 75A (Doornik-Moeskroen) en 94 (Doornik-Rijsel) hervat nadat Infrabel er de afgelopen drie maanden uitgebreide vernieuwingswerken heeft uitgevoerd. Daarbij werd onder andere 76 kilometer aan spoor vernieuwd.

De werken gingen van start op 30 augustus en 150 spoorwerkers werkten zeven dagen per week door. Daarbij werd 76 kilometer spoor vernieuwd, ruim 30.000 houten dwarsliggers vervangen door houten exemplaren en ook 9 wissels en 5 bruggen vernieuwd. Ook de seininrichting kreeg een upgrade en schakelde over op een volledig geautomatiseerd systeem dat noodzakelijk is om de uitrol van het Europese systeem voor een permanente controle van de treinsnelheid (ETCS) tegen eind 2024 te voltooien.

Klaar voor de komende veertig jaar

Met de afronding van de werken kan de spoorinfrastructuur er volgens Infrabel weer dertig tot veertig jaar tegenaan. Nu deze werkzaamheden zijn afgerond kan er weer met 140 kilometer per uur over het traject worden gereden. Infrabel had een snelheidsbeperking ingesteld, omdat er spooronderhoud nodig was en met een lagere snelheid de spoorinstallaties zo min mogelijk werden belast.

Tijdens de werken werden op verschillende plaatsen op het spoornet ook veiligheidsverhogende voorzieningen aangebracht. Zo werden in bijvoorbeeld Herseaux en Froyennes afsluitingen in het tussenspoor en struikelmatten op overwegen geplaatst.

Totale Lijn Onderbreking

Voor aanvang van de werken was er overwogen op de vernieuwingswerken spoor per spoor uit te voeren. “Gelet op de huidige veiligheidsnormen, die het gebruik van machines/kranen in de nabijheid van doorrijdende treinen drastisch inperken, zouden deze werken, die voornamelijk in het weekend en ’s nachts zouden plaatsvinden, meer dan 3 jaar geduurd hebben”, laat Infrabel weten. Het risico op storingen op het spoornet zou hierdoor ook groter geweest zijn.

Daarom is in samenspraak met NMBS besloten om tot een TLO (Totale Lijn Onderbreking) over te gaan en de volledige infrastructuur tegelijkertijd onder handen te nemen. “Dankzij deze werkmethode lag het rendement een stuk hoger en duurden de werken niet langer dan 96 dagen”, aldus Infrabel die spreekt van een ‘recordtempo’ waarin de werken uitgevoerd werden.

Lees ook: 150 spoorwerkers werken aan renovatie spoorlijnen Doornik-Moeskroen/Lille

Auteur: Jerom Rozendaal