FR NL
Verhoogde perrons in Sint-Truiden in gebruik genomen

Sint-Truiden toegevoegd aan lijst met toegankelijke stations

Verhoogde perrons in Sint-Truiden in gebruik genomen/Infrabel

Het station in Sint-Truiden kan worden toegevoegd aan de lijst van Belgische stations die toegankelijk zijn voor mensen met een functiebeperking. Eind vorige week werd het vernieuwde perron 2 opgeleverd nadat eerder dit jaar al perron 1 gereed was om minder mobiele mensen te ontvangen. Ruim een maand geleden werd ook het vernieuwde perron in Alken opgeleverd.

Dit jaar werd zowel perron 1 als 2 op het station in Sint-Truiden door NMBS in samenwerking met Infrabel met bijna een halve meter verhoogd, van 28 centimeter tot de Europese referentiehoogte van 76 centimeter. Deze hoogte sluit aan op nieuwe treinen, waardoor reizigers eenvoudiger in en uit de trein kunnen stappen. Perron 1 is sinds april 2021 opnieuw in dienst, en perron 2 is vanaf dit weekend weer in gebruik.

Door de aanpassingen is het station is nu integraal toegankelijk, waardoor ook reizigers die minder goed mobiel zijn of geladen met zware bagage of met een kinderwagen veilig en in alle comfort de trein kunnen nemen. Geleidelijnen op het perron moeten ervoor zorgen dat ook slechtzienden er veilig de trein kunnen nemen. Met gemiddeld 1.500 opstappende reizigers (voor de coronacrisis) en veertig treinen op een weekdag is het station van Sint-Truiden één van de belangrijkste vervoersknooppunten van Limburg.

Ook het station van Alken integraal toegankelijk

Samen met de vernieuwingswerken aan de perrons heeft NMBS ook het stationsgebouw van Sint-Truiden opgefrist. De bestaande luifel over het perron werd vernieuwd en zowel de buitenkant van het gebouw als de wachtzaal kregen een likje verf.

Eerder dit jaar werd ook het station van Alken, dat zich op dezelfde spoorlijn bevindt, met verhoogde perrons en voorzien van schuilhuisjes, zitbanken, LED-verlichting en geleidelijnen opgeleverd. De vernieuwingen kaderen in het beleid van de NMBS waarin toegankelijkheid een van de speerpunten is.

Verhoogd perrron van Alken in gebruik genomen

Toegankelijkheidsstrategie van NMBS voor tien jaar

Patrice Couchard, directeur stations bij NMBS, zei enkele weken geleden tegen RailTech dat eind dit jaar tot 90 stations aan de moderne eisen zullen voldoen wat betreft toegankelijkheid. “Daarna is het de bedoeling, en dit is ook zo opgenomen in ons investeringsplan voor de komende tien jaar, dat elk jaar tien stations moeten volgen. Op deze manier kan over tien jaar ongeveer 80 procent van onze passagiers autonoom de trein nemen.”

Lees ook: 90 stations tegen eind dit jaar toegankelijk voor mensen met een functiebeperking

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal